Is it too late for EU?

Niklas Skeri är popälskande sportfantast och glad europé.

15 maj 2019 04:00

Till sist. Senvår är internationella tider med hockey-vm och Eurovision, i år kryddat med ett EU-val. Jag minns 1991 när Mats Sundin spelade hem ett vmguld i hockey till Sverige samma kväll som stormvinden Carola vann Eurovision. Själv var jag i Globen, men vare sig på Carola eller på hockey utan på en oförglömlig popföreställning med brittiska legendarerna Pet Shop Boys. Syntduon har profilerat sig som EU-förespråkare i den infekterade Brexitdebatten och släppte tidigare i år den satiriska låten "Give stupidity a chance" mot vad de kallar svagt politiskt ledarskap. Rätt eller fel så hedrar de dem att de tar ställning. För tvärtemot vad de säger i Eurovision hör musik och politik ihop, eller rättare sagt ingen kan säga att det inte gör det. Och tänk själv: "Is it too late for love", frågar sig John Lundvik. Blir inte det mycket mer brännande om det vore EU han sjöng om?

Dagens rätt och dagens tips

Niklas kyckling marengo

4 portioner. Fräs en hackad vitlöksklyfta och en hackad gul lök i en gryta. Skär tre eller fyra kycklingfiléer i små bitar och fräs med löken. Fräs gott om champinjoner i bitar och en halv tärnad aubergin i smör och salt. Häll i grytan med kycklingen. Slå på en burk krossade tomater och lite vatten, en hönsbuljongtärning, och eventuellt lite vin eller balsamvinäger. Tillsätt örtkryddor som färsk basilika, timjan, oregano. En nypa socker och en skvätt grädde gör grytan ännu lite lenare. Låt sjuda på svagvärme och smaka av med peppar och eventuellt mer salt. Servera med ris.

EU-debatt Öppet möte inför EU valet mellan politiker, föreningar och medborgare i Gottsunda. Mellan klockan 18 och 20, Kulturpunkten, Gottsunda centrum.

EU-musik Under Paris himmel. Einars orkester med Ann-Kristin Eriksson bjuder på lunchmusik i Missionskyrkan, klockan 12 till 12.30.

EU-podd Sveriges Radios Europapodd laddar upp inför EU-valet med avsnitt om maktspelet kring EU:s framtid, politikerutfrågningar och svenskarnas vanligaste EU-frågor. Lyssna när som helst där poddar finns.

Fler tips på unt.se/guiden

Niklas onsdag

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!