Stora lokalbehov skjuts på framtiden

Cyklotron och ny cyklotronhall, nya lokaler för rättspsykiatrin, ny neonatalavdelning, ambulansstation i Gränby och en tillnyktringsenhet är alla investeringar som skjuts på framtiden i Region Uppsala.

I planen för kommande investeringar i regionen skjuts flera projekt på framtiden.

I planen för kommande investeringar i regionen skjuts flera projekt på framtiden.

Foto: Staffan Claesson

Investeringar2017-06-19 06:05

I ett underlag som tagits fram av Landstingsservice för diskussion om kommande investeringar ligger de nämnda lokalerna samt investeringar i kvinno- och barnklinikerna framflyttade till budget 2024-2027. Sammanlagt gäller det investeringar på 2,5 miljarder kronor.

Behovet av en ny cyklotron och en ny byggnad för den har tidigare med eftertryck framförts av såväl ledningen för bild- och funktionsmedicinskt centrum (BFC) som av sjukhusdirektör Per Elowsson. Att investeringen som beräknats uppgå till omkring 57 miljoner kronor i diskussionsunderlaget flyttats fram till 2024 är inget som direkt tycks oroa BFC. I ett mejlsvar från verksamhetschefen Adel Shalabi skriver han:

”Verksamheten och sjukhusledningen har en pågående kommunikation och diskussion om cyklotronen och radiokemilaboratorium i en ny byggnad … en pågående förstudie ska ta fram underlag för beslut i landstingets investeringsråd och FSN (Fastighets- och servicenämnden) under hösten 2017. I de investeringar som sjukhuset ska ta beslut om i juni utgår vi ifrån, efter samtal med sjukhusledningen, att cyklotron och laboratorium prioriteras och hamnar i perioden 2018-2023.”

I Landstingsservice underlag finns totalt nästan 1,5 miljarder kronor avsatta för investeringar under 2018, inkluderat i dem finns 120 miljoner kronor för oförutsedda utgifter, en summa som återkommer varje år 2018-2022. Om det kommer att ge utrymme för cyklotronhallen är oklart:

– Jag hoppas att det kan bli en tidigareläggning av cyklotronen liksom av neonatalavdelningen, men det är sjukhusstyrelsen som gör prioriteringarna inom sitt område. Rent teoretiskt skulle pengarna avsedda för oförutsedda utgifter kunna användas, men av erfarenhet vet jag att det brukar dyka upp saker som måste åtgärdas, säger regionstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S).

Inte heller Stefan Olsson, regionråd för Moderaterna, ser potten för oförutsedda utgifter som en möjlighet att finansiera senare lagda byggprojekt:

– Jag har inte hunnit sätta mig in i frågan om cyklotronen, men generellt kan jag säga att det måste göras tuffa prioriteringar, och vi har inte mer pengar att fördela än S-MP-koalitionen. Det vi har sett som problem är att det för 2018-2020 inte finns en skarp plan som omfattar kostnader för evakuering av operationssalar som berörs av kommande byggprojekt. Rättspsyk och Tierps vårdcentrum har också hamnat olyckligt långt fram i investeringsplanen, säger Stefan Olsson.

Investeringsplan och cyklotron

Projektplanen för investeringar i Region Uppsalas samtliga verksamheter omfattar totalt drygt 5,8 miljarder kronor åren 2018-2027.

Åren 2018-2023 finns 120 miljoner kronor årligen avsatt till oförutsedda utgifter.

För sjukhusstyrelsen som ansvarar för Akademiska och lasarettet i Enköping uppgår investeringarna till 2,7 miljarder kronor, för kollektivtrafiknämnden drygt 685 miljoner kronor varav merparten avser den nya stadsbussdepån i Fyrislund, för vårdstyrelsen drygt 97 miljoner kronor och fastighets- och servicenämnden drygt 1,6 miljarder kronor.

Förutom de projekt som nämns i artikeln och berör sjukhusstyrelsen har också ett flertal av vårdstyrelsens projekt flyttats fram till 2024-2027. Det gäller bland andra Tierps vårdcentrum, primärvård i lasarettet Enköping, Knivsta, Fjärdhundra, Alunda och Gimo samt nybyggnation Kungsgärdet och lokaler för Hälsoäventyret.

Cyklotronen vid Akademiska har varit i drift sedan 1991 och framställer radionuklider som används för produktion av radioaktiva läkemedel, PET-spårämnen, som används för diagnostik med PET, främst cancerdiagnostik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!