Fiber dröjer för landsbygdsbor utan kopparnät

Ett år efter att Telia släckt kopparnätet för 1 300 abonnenter i Östhammars kommun hänvisas många ännu till trådlöst – med brister.

Fiber på gång. Flera fiberprojekt är redan igång i kommunen via IP-Only, men det dröjer sannolikt ett år till innan allt är färdigt med Hökhuvud-Forsmark, som är ett stort område. Även för Alunda-Knutsbol, Dannemorabygden, Gräsö och Ekeby kan grävningar ta fart år 2018.

Fiber på gång. Flera fiberprojekt är redan igång i kommunen via IP-Only, men det dröjer sannolikt ett år till innan allt är färdigt med Hökhuvud-Forsmark, som är ett stort område. Även för Alunda-Knutsbol, Dannemorabygden, Gräsö och Ekeby kan grävningar ta fart år 2018.

Foto:

Internet2017-11-29 19:00

UNT har varit i kontakt med invånare på landsbygden som i slutet av november 2016 blev av med kopparnätet för adsl och telefoni. För flera av dem fungerar den trådlösa ersättningen inte bra. Emma Sekelj bor utanför Ånö. Hon tecknade avtal med Telia om "framtidens nät" och valde ett abonnemang med uppkopplingshastighet på 2-8 Mbit/sekund. Men trots påtryckningar hos Telia och en förstärkningsantenn på taket fungerar uppkopplingen ojämnt.

– För oss som haft problem har det inte blivit bättre. Jag ser på mina mätningar att det fortfarande flaxar hejvilt. Ibland är det 10 Mbit/sekund, ibland 0,1. Förstärkningsantennen på taket gör varken till eller från. Nätet är undermåligt utbyggt, säger Emma Sekelj som bara väntar på fiber som är på gång nästa år.

– Jag betalar det lilla internet jag har till överpris. Vi har inget alternativ. Det är dåligt, eller ingenting.

Maria Höjer i Hackbol hade inledningsvis positiva erfarenheter av "framtidens nät" med full 4G-mottagning. Men i juni hände något, möjligen i samband med en uppgradering av Pålsmoramasten.

– Uppkopplingen kommer och går. Det är mycket frustrerande när man håller på med en beställning eller gör en internetbetalning.

Ett annat problem är att surfmängden på 300 GB/månad inte räcker till för behoven när det finns flera barn i åldern 11 till 16 år i familjen. Att köpa till 10 GB surf kostar 100 kronor och den surfmängden är ingenting för sex personer, säger Maria Höjer.

– I slutet av månaden får vi be barnen logga ut från internet för att vi ska kunna betala räkningarna.

Valöbon Sören Axelsson har också klagat hos Telia.

– Efter mycket tjat satte man upp ett slags hajfena på taket. Det gjorde mottagningen bättre, men långtifrån bra. Det är inte tillnärmelsevis som kopparnätet.

Internetuppkopplingen pendlar väldigt. Flera i Valötrakten har samma problem, enligt Sören Axelsson.

– Ibland går det fort, men ofta är det för belastat när många är ute samtidigt. Tyvärr är det ju så att ju fler som använder surf desto sämre täckning blir det. Utbyggnaden sker inte i den takt som man släckte ned kopparnätet.

Inger Sunnqvist och Sune Jonsson i Norrby ville ha kvar sitt fasta nummer och skaffade Telias ersättning "mobil hemtelefoni" när kopparnätet togs bort. Hon har även ett mobilabonnemang hos Telia. Men det har gått sådär.

– Det är inget vidare. Vissa dagar går det inte att ringa på fasta telefonen. Det säger tut-tut, sedan händer inget mer. Det kopplar inte. Och mobilen har nästan ingen mottagning inomhus.

En gång har Inger Sunnqvist kontaktat Telias kundtjänst och frågat om inte en förstärkningsantenn kunde hjälpa.

– Men det behövdes inte, jag hade så bra mottagning sa de. Sedan har jag inte orkat ta itu med det. Men nu börjar jag fundera på om vi ska ha kvar den fasta telefonin, det är alldeles för mycket störningar vissa tider. Jag är så trött på det här krånglet.

Samtliga som UNT talat med ser fram emot att få fiber indraget. Flera projekt är redan igång i kommunen via IP-Only, men det dröjer sannolikt ett år till innan allt är färdigt med Hökhuvud-Forsmark, som är ett stort område. Även för Alunda-Knutsbol, Dannemorabygden, Gräsö och Ekeby kan grävningar ta fart år 2018.

– Slutförhandlingar pågår med huvudentreprenör. Tanken är att vi drar igång alla de här projekten parallellt och att utbygganden i huvudsak sker under år 2018, säger Camilla Strandman som är fibersamordnare för IP Onlys landsbygdsprojekt i Östhammars kommun.

Så svarar Telia om "framtidens nät"

Enligt Telias webbplats fungerar routern/basenheten även när det inte går att använda en vanlig mobiltelefon inomhus. Om inte kan utrustningen kompletteras med en utomhusantenn, som en tekniker monterar där signalen från mobilnätet är starkast. Om problem kvarstår hänvisar Telia till andra operatörer eller Post- och Telestyrelsen. I de aktuella fallen i UNT-artikeln vill Telias presstjänst inte uttala sig förrän man undersökt situationen för varje enskild kund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!