I dag är karenstiden sex månader för den som har utsatts för risk för smitta. Att tillhöra gruppen män som har sex med män är en av de faktorer som anses utgöra en risk, vilket har försvårat blodgivning för denna grupp.
Nu kommer riskbedömningen att göras om och karenstiden bli densamma för alla som byter sexualpartner.
– Karenstiden för den som byter partner kommer att bli fyra månader för alla, oavsett kön och sexuell läggning, säger Linda Savolainen, utredare på Socialstyrelsen.
En förutsättning för att så kallad individbaserad blodgivning ska kunna genomföras är enligt Socialstyrelsen att en ny och känsligare metod för screening av blodgivare, så kallat NAT-test, införs. Med den testmetoden kommer smittor att kunna upptäckas snabbare och förkorta perioden från att en blodgivare har blivit smittad till dess att smittan upptäcks.
Det är ännu oklart när den förändrade riskbedömningen kan bli verklighet.
– Förändringarna kräver en ändring i Socialstyrelsens föreskrifter om blodgivning och att NAT-test införs. Det är prioriterat och arbetet har påbörjats, men jag kan inte säga exakt hur lång tid det kommer att ta, säger Linda Savolainen.
Ett flertal länder, både i och utanför EU, har infört individbaserad riskbedömning för blodgivare. Socialstyrelsen har samlat in erfarenheter från dessa länder och utrett vilken modell som kan införas i Sverige med bibehållen patientsäkerhet. Utredningen har gjorts på uppdrag av regeringen.