Turister kollapsade och bränder ledde till evakueringar under förra årets stekheta sommar. I år stängde Akropolis till följd av en rekordtidig värmebölja i Grekland och flera turister har dött sedan de gett sig ut på vandring runt om i landet.
Det är inte det enda land i Sydeuropa som upplevt hög värme ovanligt tidigt, vilket väckt oro för en repris av förra årets extremväder. Men trots att bybor och turister fick sova i skolor och sporthallar när det brann på Rhodos förra året finns ön bland de svenska resebolagens mest populära destinationer i sommar.
– Folk glömmer snabbt sådant som är negativt. Kanske inte om man själv hamnat i en extrem situation, då kanske man funderar över om man vill uppleva något liknande igen, säger Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet.
– Men för de flesta är det abstrakt. Som turist kan man inte riktigt förhålla sig till de här riskerna som finns överallt och som bara kommer att öka.
Stranden lockar
Det behöver inte vara lika varmt som i Sydeuropa för att svenskar ska drabbas av negativa hälsoeffekter, eftersom vi generellt är mindre vana vid höga temperaturer. Men undersökningar pekar på att "förvånansvärt många" tycker att semestern börjar först vid 40 grader, enligt Gössling.
– Man ser det inte nödvändigtvis som något dåligt utan tänker att man kan ligga på stranden. Extrema förhållanden påverkar först de som jobbar inom turismen och därefter turisterna.
Prognoser pekar på att det blir trångt på Europas populäraste resmål i sommar. Många faktorer spelar in när semestern planeras, menar Gössling.
– Än så länge dominerar inte vädret. Vi kommer inte heller att se ett enkelt byte, från ett land till ett annat. Stockholm och Venedig är väldigt olika städer med olika kulturer och strandliv.
Spansk modell
Gössling tror att det första steget är ökad anpassning till de värmeböljor som kommer att bli vanligare till följd av klimatförändringen.
– Är det 45 grader promenerar du inte på Roms gator utan stannar inne. Man får hoppas att det finns en pool som är tillräckligt kall så att den kan kyla ner, säger han.
– Eller så tar man ett dopp i havet men då kan sanden vara så varm att man får akta sig så man inte bränner fötterna. Jag tror att många kommer ha den spanska modellen som strategi, sova mitt på dagen och dra ut på kvällen i stället.