Polisen inför nyår: Smäll inte i onödan

För första gången upplever Sverige en nyårsafton med hög terrorhotnivå. Polisen manar till att inte skrämma medmänniskor i onödan.
–Man kanske kan vara mer vaksam med knallar och fyrverkeripjäser, säger Per Engström, sektionschef på polisens nationella operativa avdelning.

Nyårsfirande på Möllevångstorget i Malmö vid tolvslaget när 2023 firades in.

Nyårsfirande på Möllevångstorget i Malmö vid tolvslaget när 2023 firades in.

Foto: Johan Nilsson/TT

Terror2023-12-30 08:58

När nyåret ska ringas in sker det med bakgrund av en hög terrorhotnivå. Säkerhets­polisen beslutade i augusti att höja terrorhot­nivån från förhöjt till högt hot, en fyra på den fem­gradiga skalan.

– Vår ambitionsnivå ligger fortsatt hög, både jul- och nyårsfirandet ingår i kristna högtider, så vi har fortsatt hög beredskap inför ett eventuellt terrordåd. Det är samma ambitionsnivå som vi hade inför jul också, säger Per Engström.

Folksamlingar kan vara mål

Tidigare i december greps personer i Danmark, Tyskland och Nederländerna, misstänkta för förberedelser till terrordåd.

– Det finns ett ökat tryck mot Europa i stort och Sverige i synnerhet, säger Engström.

Polisen kommer framför allt att hålla koll på vissa objekt, exempelvis judiska, med tanke på antisemitism i spåren av Israel-Hamas-kriget. Andra riskmiljöer är stora folksamlingar, när folk samlas för att fira in tolvslaget.

Det som komplicerar med nyår är smällare och raketer, som kan leda till oro och att polisen får rycka ut på falska ärenden. Per Engström uppmanar till att kanske vara mer restriktiv i år än ett vanligt nyår.

– I och med att det är ett oroligt läge och folk är mer på helspänn kanske. Man kan ta det i beaktande, annars tycker jag att man kan fira på precis som vanligt.

Vara vaksam

För den enskilda polisen handlar det om att vara extra vaksam och kontrollera personer med avvikande beteende.

Att hela tiden vara på sin vakt under den höga terrorhotnivån tär på polisorganisationen.

– Det tär på våra resurser hela tiden. Det är inte bara gängbrottsligheten och skjutningar, nu är det ett högre terrorhot också, det innebär att vi måste ha en högre nivå och närvaro på en massa olika platser helt enkelt, säger Per Engström.

Fakta: Terrorhotnivån

I Sverige ligger terrorhotnivån på en fyra på en femgradig skala.

Terrorhotnivån baseras enligt Säpo på "strategiska bedömningar av aktörers avsikt och förmåga att begå terrorattentat mot Sverige".

Den 17 augusti i år beslutade Säpo att höja terrorhotnivån från tre (förhöjt hot) till fyra (högt hot) på den femgradiga skalan.

Beslutet grundade sig enligt Säpo inte på en enskild händelse. Däremot har det under året skett en successiv försämring av hotbilden mot Sverige, där Sverige gått från att betraktas som ett "legitimt" till ett "prioriterat" mål.

Senast nivån låg på en fyra var under några månader 2015 och 2016. Polisen sökte då efter en flykting som misstänktes planera ett terrordåd i landet. Mannen avskrevs senare från misstankarna.

Med undantag för ovan nämnd period har nivån legat på en trea sedan hösten 2010.

Källa: Säpo, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!