Svenska ungdomar nyktrare än EU-snittet

Svenska ungdomar dricker något mindre än vad europeiska ungdomar gör i genomsnitt – medan de danska är bland de värsta i klassen. Likväl uppfattar unga att det är relativt lätt att få tag på alkohol och droger i Sverige.

När svenska ungdomar svarar på frågor om alkohol verkar det som att de dricker mindre än europeiska ungdomar i stort. Arkivbild.

När svenska ungdomar svarar på frågor om alkohol verkar det som att de dricker mindre än europeiska ungdomar i stort. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige2020-11-13 07:20

15- och 16-åriga skolungdomar i Europa fick under förra året svara på frågor om konsumtionen av alkohol, cigaretter och droger i den så kallade Espad-studien , som är den största av sitt slag i världen.

– Sammanfattningsvis kan man säga att Sverige ligger lägre än de europeiska länderna och under det totala genomsnittet, säger Anna Englund, utredare vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som presenterar rapporten ur svenskt perspektiv i en webbsändning.

Stora skillnader

I Sverige uppger fler än hälften av ungdomarna – 58 procent – att de har druckit alkohol någon gång hittills i sina liv. Snittet i Europa ligger på 79 procent. När de fick frågan om de druckit de senaste 30 dagarna var det nästan hälften så många som svarade ja i Sverige som i Europa i stort.

– Vi kan ta ett exempel, ett extremt sådant: I Tjeckien hade 95 procent av eleverna använt alkohol. I Danmark är det också rätt hög konsumtion, säger utredaren Johan Svensson vid CAN:s presentation.

Fyra av tio danska ungdomar bedömer själva att de har varit berusade under de senaste 30 dagarna. Näst intill alla tillfrågade (95 procent) av danskarna upplever att det är hyfsat lätt att få tag i alkohol.

– Poängen med det här är att visa hur stora variationer det är inom Europa, säger Svensson.

I Danmark dricks det mer per gång och de tycks också börja tidigare. Nästan tre gånger så många danska ungdomar som svenska hade druckit alkohol före 13 års ålder, enligt enkätsvaren.

Tror sig kunna köpa

Samtidigt som Sveriges ungdomar tycks avstå drickande i större utsträckning än sina jämnåriga i andra länder så upplever många att det är enkelt att skaffa sig både det ena och det andra, om man vill.

Uppfattningen att det är lätt att få tag i cigaretter, ecstacy, amfetamin och kokain är mer utbredd i Sverige än i många andra länder. Det är dock elevernas egna intryck och grundar sig därmed inte nödvändigtvis i faktiska erfarenheter.

I studien framstår Island som bäst i klassen på flera områden.

Ungdomar röker mest i Italien, Kroatien, Bulgarien och Rumänien. I Italien röks det också mest cannabis bland unionens unga.

Fakta: Espad-enkäten

I studien från Espad (European school survey project on alcohol and other drugs) svarade totalt 99 647 ungdomar i 15–16-årsåldern på enkätfrågor i skolor, i 35 olika länder under 2019. Svarsfrekvensen låg på 85 procent.

I Sverige upplever 75 procent av de tillfrågade att det är ganska eller väldigt lätt att få tag på cigaretter. Snittet ligger på 60 procent. När det gäller kokain är siffran också högre i Sverige (20 procent) jämfört med snittet (13).

På samma frågor om alkohol och cannabis ligger Sverige vid snittet.

När det gäller rökning säger ungefär hälften så många svenska ungdomar (11 procent) att de har rökt de senaste 30 dagarna, jämfört med snittet (20).

När det gäller alkohol säger 58 procent av svenskarna att de har druckit någon gång och 25 procent att det skett de senaste 30 dagarna. Snittet i EU är där 79 respektive 47 procent.

Det ställdes också en fråga om eleverna testat någon typ av drog (allt från cannabis till metamfetamin). Även där var det nästan hälften så vanligt i Sverige som i Europa i stort – 9,2 procent av svenskarna säger ja jämfört med snittet som ligger på 17. Pojkar är i flertal och cannabis är absolut vanligast.

Källa: Espad report 2019: Results from the European school survey project on alcohol and other drugs

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!