Fem år innan mammor hämtat in inkomsttapp

Att få barn är självklart en stor gåva. Men oundvikligen påverkas inkomsten – och det gäller framför allt kvinnor.

Det tar i snitt fem år efter barnets födelse innan kvinnor är tillbaka på samma inkomstnivå som de hade innan familjen utökades.

Det tar i snitt fem år efter barnets födelse innan kvinnor är tillbaka på samma inkomstnivå som de hade innan familjen utökades.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Sverige2020-11-04 06:55

I snitt tar det närmare fem år efter det att barnet fötts innan kvinnor har lika hög genomsnittlig årsinkomst som året före barnet kom. För gruppen män som helhet märks inget inkomsttapp alls, enligt en analys från Försäkringskassan.

Men inkomstutvecklingen varierar beroende på hur föräldrarna delat på föräldrapenningen. De män som tar en relativt stor andel av föräldrapenningen, 40 procent eller mer, får ett inkomsttapp. För den gruppen män tar det mellan ett och två år efter barnets födelse innan årsinkomsten är tillbaka på samma nivå som året före barnet föddes.

Alla kvinnor, oavsett andel uttag av föräldrapenning, får däremot ett inkomsttapp. De kvinnor som tar en relativt liten andel av föräldrapenningen, 60 procent eller mindre, behöver fyra år efter innan inkomsten är tillbaka på samma nivå som före barnets ankomst. För gruppen kvinnor som tar 80 procent eller mer av föräldrapenningdagarna, vilket är den största gruppen, är motsvarande period fem år.

I Försäkringskassans analys ingår föräldrapar som fick sitt första gemensamma barn 2010. Enbart föräldrapar till barn födda i Sverige, där båda föräldrarna haft gemensam vårdnad, ingår. Samkönade föräldrapar ingår inte i studien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!