Farofylld jul för hungriga hundar

Julmat och pynt glädjer kanske extra många detta glåmiga pandemiår. Men lika glädjande är inte julens fröjder för en hundmage.

För hundar kan julen inte bara vara fröjdefylld utan också farofylld. Arkivbild.

För hundar kan julen inte bara vara fröjdefylld utan också farofylld. Arkivbild.

Foto: Itsuo Inouye/AP/TT

Sverige2020-12-07 19:45

Risken för att en hund ska tvingas till ett akut veterinärbesök efter att ha tuggat i sig något olämpligt ökar med 20 procent kring jul och nyår, enligt statistik från försäkringsbolaget Agria.

Pandemiåret 2020 har inneburit att många för första gången har skaffat sig en hund. Och med många nyblivna hussar och mattar befaras att risken för ätrelaterade skador på hundarna ska öka ännu mer den kommande julhelgen.

– Det är fler som har skaffat framför allt hund det här året när det har varit lättare att vara hemma. Och det är många som är förstagångshundägare, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria.

Farlig choklad

För mer erfarna hussar och mattar är de faror som lurar för hundarna under julen kanske välkända men för de mer oerfarna är det förmodligen inte lika känt att julpynt och godis kan leda till akutbesök hos veterinären.

– Det vanligast är nog att hunden kommer åt en chokladask som står framme eller att de ätit russin eller vindruvor, säger Patrik Olsson.

Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som många djurslag är känsliga för. Hundar kan utan svårigheter sätta i sig en farlig mängd choklad och bli förgiftade.

Enligt Giftinformationscentralen kommer symtomen hos hunden efter fyra till 24 timmar. Det kan handla om kräkningar, buksmärtor, törst, hjärtklappning eller att hunden kissar på sig.

Ger frätskador

Förutom julgodis och en del julmat kan även pyntet, paketsnören och framför allt batterier ställa till det ordentligt för vovven.

– Det är lätt att det blir ett obevakat ögonblick när man ska sätta in batterier i en ny julklappsleksak eller en julbelysning. Om en hund råkar svälja ett batteri kan det bli otäcka frätskador och då gäller det att komma till veterinär snabbt, säger Patrik Olsson.

Om man som hundägare misstänker att vovven fått i sig något olämpligt i julstöket finns det tecken att vara uppmärksam på.

– Om de börjar kräkas eller bli dåliga i magen och likaså om de börjar få saliv runt munnen är det ett tecken på att något inte är som det ska. Hunden kan också bli lite trött, hängig och hålla sig undan.

Rådet är då att omedelbart kontakta veterinär.

– Ju snabbare man kontaktar en veterinär desto bättre, säger Patrik Olsson.

Fakta: Håll hunden borta från det här

Presentsnören

Glitter

Annat julpynt

Barnens leksaker

Batterier

Köttbullar som innehåller lök

Russin och vindruvor

Choklad

Nötter

Källa: Agria

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!