Totalt 2 021 människor har avlidit av covid-19, en ökning med 84 personer som inrapporterats det senaste dygnet, visar myndighetens statistik. Stockholm har haft en ganska kraftig inrapportering av nya smittade, enligt biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.
– Vi ser ingen nedgång. Det var många anmälda fall i går fram till i dag. En förklaring kan vara att man testar mer personal, men det är inte hela förklaringen, säger han.
Wallensten påtalar vikten av att hålla fast vid utfärdade restriktioner, trots att vårvädret är fint.
– Om vi börjar leva som vanligt igen så kan vi få en helt annan utveckling.
26 procent i Stockholm
Smittspridningen i Stockholms län var som störst den 8 april, enligt de modelleringar som Folkhälsomyndigheten nu justerat och använder sig av. Och om en vecka, den 1 maj, beräknas 26 procent av invånarna i Stockholms län ha haft smittan eller vara smittade av coronaviruset.
– Men även i maj kommer det att vara många fler som ännu inte har varit smittade, säger Wallensten.
Totalt har 16 755 personer bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige, varav 6 681 i Stockholm.
Efter justering av modellen för smittspridning i Stockholms län är mörkertalet nu 75 smittade personer per bekräftat fall. Det innebär att lite drygt 500 000 personer har smittats hittills i Stockholms län. Anders Wallensten påpekar att modelleringen är avgränsad till Stockholms län och än så länge inte kan översättas till resten av landet.
Nationell strategi för test
Flera enskilda aktörer har inlett tester av prover som ska påvisa antikroppar, för att se om personer haft covid-19 eller inte. Folkhälsomyndigheten kommer inom kort att presentera en nationell strategi för hur sådana tester ska användas i samhället.
– Det finns flera tester nu och de utreds parallellt för att se vilka som är bäst och hur man ska tolka värdena.
På individnivå är testerna mycket sämre än på populationsnivå. Testerna kan ha olika känslighet och man måste veta vilka värden som innebär immunitet och hur länge man måste vänta med ett test för att se om man har antikroppar.
– Sådana här frågor måste vara ordentligt besvarade, säger Wallensten.
TT: Om man i dagsläget är säker på att man har haft covid-19, är det då okej att för egen del lätta på restriktionerna och till exempel trängas på en uteservering eller träffa äldre anhöriga?
– Vi har inte riktigt landat i om man ska kunna bete sig annorlunda då, men det är klart att det är mycket mindre sannolikhet att du då bär på smittan igen. Det är lite svårt att säga. Sedan har det ett symbolvärde att vi alla ska hjälpas åt. Om några börjar trängas på uteserveringar är det svårt att veta att just den personen har haft smittan, och så vidare, säger Anders Wallensten.