Lunginflammation, urinvägsinfektion och sepsis. Det är exempel på vårdrelaterade infektioner som drabbar en av tio patienter på svenska sjukhus, enligt en rapport som gjorts i samarbete med den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.
Vårdrelaterade infektioner är sådana som patienten smittats av i samband med sjukvård, antingen när man ligger inne eller straxt efter att man kommit hem. 30 procent av alla sjukhuspatienter har också en pågående antibiotikabehandling.
En av tio
Resultatet är inte bra enligt Stephan Stenmark, infektionsläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
– En av tio är för många. Förutom lidande för patienterna bidrar vårdrelaterade infektioner till risk för ökad antibiotikaresistens och onödigt många vårddagar vilket ökar belastningen på vården.
Tidigare studier har visat att minst en tredjedel av alla vårdrelaterade infektioner kan undvikas. Men frågan är komplex och för att minimera risken krävs att alla steg i vårdkedjan fungerar. Det handlar om allt från handhygien till rutiner vid operationer och användning av urinkatetrar.
— Det görs mycket bra arbete i dag men det kan blir bättre. Om vi skulle kunna förhindra en tredjedel av alla vårdrelaterade infektioner skulle de innebära stora skillnader, säger Stephan Stenmark.
Inom intensivvård och geriatrik fanns flest fall av vårdrelaterade infektioner.
Risk för resistens
Mätningen visar också att 36 procent av patienterna på sjukhusen behandlas med antibiotika. Hälften av dessa var så kallad bredspektrumantibiotika som slår på många olika sorters bakterier. Dessa är effektiva, men kan också öka risken för antibiotikaresistens.
– Antibiotika är bland de viktigaste läkemedel vi har och absolut nödvändigt i många fall. Men läkarna behöver bli bättre på att optimera antibiotikaanvändningen. Det ska vara rätt antibiotika under rätt tid, varken för mycket eller för lite, säger Stephan Stenmark.
Mätningen har genomförts på 54 svenska akutsjukhus i alla 21 regioner under perioden april till maj i år.
Rapporten visar att de svenska sjukhusen hade en hög beläggningsgrad, alltså hur många av platserna som är upptagna. Nästan 60 procent hade en total beläggningsgrad på över 90 procent, varav 13 sjukhus hade en beläggningsgrad på över 100 procent.
Av rapporten från ECDC framgår också att det finns sjukhus som inte når upp till WHO:s rekommendation för personalresurser för att ha en god vårdhygien.