Organisationen Transparency International gör varje år en bedömning av hur lite eller mycket korrupta världens länder är. Erik Slottner påpekar att Sverige fortfarande ligger bra till internationell sett.
– Men det är oroande att vi sakta men säkert tappar.
I år hamnar Sverige på plats 6 av 180 med 82 av max 100 poäng. Det är en poäng lägre än förra året och den sämsta placeringen sedan mätningarna startade.
Flera åtgärder
Trots att Sverige fortfarande ligger högt på listan vidtar regeringen en rad åtgärder mot korruption. Erik Slottner nämner bland annat ett stärkt skydd mot offentliganställda och en parlamentarisk utredning för att öka insynen i finansieringen av offentliga partier.
Man håller också på att ta fram en handlingsplan mot korruption med en betydligt bredare ansats än den förra. Där överväger man också att ha ett kommunalt spår.
– Vi har fått in många uppgifter om att inte minst gängkriminella finansierar sin verksamhet bland annat genom offentliga kontrakt. Kommun och region står för ungefär 80 procent av all offentlig upphandling, så det har kommit att bli en lukrativ bransch för kriminella element. Det är helt förfärligt och måste stoppas.
Poängen i korruptionsrankningen bygger på hur experter och affärspersoner upplever landets offentliga sektor, när det kommer till korruption.
Ingen full pott
I topp på listan över de minst korrupta länderna ligger för sjätte året i rad Danmark, följt av Finland, Nya Zeeland och Norge. I botten på listan finns länder som Somalia, Venezuela, Syrien, Sydsudan och Nordkorea.
Inget land når full pott och medelvärdet hamnar på 43. Att över hälften av länderna hamnar på poäng lägre än medel är allvarligt, enligt Transparency International.
I rapporten lyfts också det faktum att EU-länderna i snitt har tappat poäng de senaste åren. Samtidigt har initiativet för att begränsa korruption avstannat i många länder i Västeuropa.