Risken för infiltration är störst på kommunal nivå. Ofta handlar det om att få inflytande i frågor som exempelvis omhändertagande av barn och beslut om bidrag, enligt rikspolischefen.
– Politiken är intressant för kommer man in innebär det makt och du kan påverka och på ett helt annat sätt vara med i beslutsfattandet, säger Petra Lundh.
Hon framhåller att det finns flera tydliga exempel där infiltration skett och nämner både Södertäljenätverket och ett känt släktnätverk i Göteborg.
Åkessons bröllop
Petra Lundh var på torsdagen inbjuden till riksdagens justitieutskott tillsammans med Säpochef Charlotte von Essen för att prata om gängens infiltration.
Bakgrunden till mötet är att det framkommit att en person som deltog på SD-ledaren Jimmie Åkessons bröllop i slutet av september har kopplingar till ett kriminellt mc-gäng. Det har lett till frågor om vilka säkerhetsbedömningar som gjordes.
– När man kan konstatera att gängtoppar rör sig i samma miljö som vice statsministern, partiledare och riksdagsledamöter, så bör vi i justitieutskottet informera oss. Hur görs de här bedömningarna kring den centrala statsledningen? sade Annika Strandhäll (S) till Ekot i samband med inbjudan.
Säpo lyfter inte fram att något parti skulle vara mer drabbat utan säger att det är ett brett problem inom politiken där aktörer är intresserade av att påverka beslut på olika nivåer.
– Man behöver vara väldigt medveten om att det finns risk för infiltration och att man letar efter sårbarheter som man använder sig av för att komma in i verksamheten, säger Säpochef Charlotte von Essen.
Kommenterar inte mc-toppen
Hon varnar även för att främmande makt har intresse av att infiltrera politiken.
– Vi vet att ett mål man riktar in sig på är beslutsfattande för att få del av information. Det finns till exempel ett särskilt intresse för Natofrågor.
Om det var oroväckande att en gängtopp befann sig på Åkessons bröllop, där även till exempel vice statsminister Ebba Busch (KD) deltog, är inget Säpochefen kommenterar.
– Jag tänker inte kommentera den här tillställningen, säger von Essen.
– Vi har ansvar för skyddet för den centrala statsledningen. Vad vi gör, eller säger, eller hur vi gör bedömningar är inget vi pratar om utåt.