Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett nytt stöd för språkbedömning.
Med detta ska verksamheter inom äldreomsorgen kunna genomföra språktester för anställda.
– Det finns i lagstiftningen tydligt att man ska kunna prata och skriva svenska. Nu vill vi tydliggöra språkkraven så att kommunerna får en möjlighet att helt enkelt kontrollera vilka kunskaper de som ska anställas har i svenska språket, säger integrationsminister Anders Ygeman.
Dröjer till 2023
Både Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Coronakommissionen har rapporterat om bristande svenska inom äldreomsorgen.
Även redan anställdas språkkunskaper ska kunna kontrolleras.
– I och med att kriterierna varit ganska otydliga är det alltför många som inte talar tillräckligt bra svenska och därmed alltför många äldre som inte får tillräckligt bra omsorg, säger Anders Ygeman.
Det dröjer dock innan språkkravet kan bli verklighet. Socialstyrelsen ska redovisa språkbedömningsstödet i februari nästa år. Först därefter kommer kommunerna ha möjlighet att använda sig av det.
Det kommer inte heller att vara ett krav att genomföra språktester.
– Man kan inte välja bort att ha svensktalande anställda. Däremot kan man välja att ha andra verktyg för att kontrollera, säger Anders Ygeman.
TT: Men kommuner som inte vill kontrollera kan fortsätta som förut?
– Då ser jag nog framför mig att de kommunpolitikerna kommer att bli avsatta i val. Det här kommer att tydliggöra om det finns kommuner som inte tar frågan på allvar, säger Ygeman.
Sent agerande?
Han tror inte heller att det kommer att bli svårt för kommunerna att hitta personal.
– Tanken är inte att utestänga ett antal människor som kan jobba inom äldreomsorgen, utan att se till att ha de färdigheter som krävs för att klara jobbet, säger han.
Når man inte upp till kraven är det upp till arbetsgivaren att utbilda. För detta har kommunerna fått 61 miljoner kronor per år fram till 2024 enligt Ygeman.
Vittnesmål och larm om språkbristerna inom äldreomsorgen är inte nya.
TT: Varför har ni inte agerat tidigare?
– Vi har infört språkutbildningssatsningen innan. Det här är också en av de viktiga lärdomarna från pandemin. Nu går vi vidare med språkkriterierna och jag utesluter inte att det kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder.