Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att ta fram en strategi för att skala upp testningen av covid-19-symtom. Nu är detta klart.
– Det handlar om att nå 50 000–100 000 provtagningar per vecka. Svårt att ge en exakt prognos när vi kan vara upp i de siffrorna, det kommer att ta veckor, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff tillsammans med statsministern och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Syftet med strategin är att etablera tester mot själva viruset, inte antikroppstester.
– Där är vi inte framme än, inget land har bra tester, men vi kommer förhoppningsvis dit i en snar framtid, säger Johan Carlson.
Inte för allmänheten
Idén är att stärka provtagningen av patienter och personal, men det kan också bli en hjälp för att avgöra om man kan gå till jobbet.
– Fler kommer att kunna arbeta. Den "onödiga sjukfrånvaron" kommer att minska, man behöver inte vara hemma för säkerhets skull i samma utsträckning, säger Lena Hallengren.
Förutom sjukvård handlar det om personer inom polis, räddningstjänst och andra samhällsviktiga funktioner. Syftet är också att få en bild av hur smittan ser ut i samhället.
Lukt, smak och diarré
Under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens redogjorde Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef vid myndigheten, för den studie som gjorts på 700 personer i Stockholm. Av de 700 testade påvisade 18 smitta.
– Studien är för liten för att säga något säkert. Men det var några symtom som stack ut. Lukt- och smakbortfall tycks vara signifikant. Så även diarré, säger Tegmark Wisell och förtydligar att symtomen även förekommer i andra sjukdomar och inte ska ses som en bekräftelse av covid-19.
Oseriösa tester
– Så småningom kan man komma till ett läge med tester som kan erbjudas allmänheten i största allmänhet, men där är vi inte nu, säger Johan Carlson.
Om man går utanför sjukvården med tester måste man se till att man inte får undanträngningseffekter, så att viktiga grupper inte kan testas, säger Carlson.
Någon exakt siffra på hur många människor som omfattas när man talar om samhällsviktiga funktioner kan Johan Carlson inte säga, men framhåller att det handlar om tiotusentals personer. Han varnar också för att mindre seriösa tester kommer ut på marknaden.
– Det finns en stor risk att man använder sig av tester som inte är bra men som tar upp resurser av hela systemet. Vi försöker hålla god kontroll på det här så det blir bra. Vi har fångat upp seriösa laboratorier, säger Carlson.
Fortsatt allvarligt läge
Stefan Löfven inledde pressträffen med att fortsätta betona allvaret i virusutbrottet.
– Det här kommer att bli långvarigt, varje person i vårt land har ett stort ansvar på sina axlar. Sverige kommer att ta sig igenom krisen, och ju bättre vi sköter stunden här och nu och följer myndigheternas rekommendationer, desto bättre kommer vi ur det här, säger Stefan Löfven.
– Vi har också en allvarlig situation inom äldreomsorgen. Insatserna för att skydda våra äldre behöver intensifieras.