– Det är uppenbart att det måste till mycket tuffare regler för den här typen av verksamhet, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.
På tisdagen inleddes rättegången av Think Pink-härvan, beskriven som Sveriges största miljöskandal genom tiderna.
Enligt åtalet har Think Pink satt i system att ta betalt för att hantera avfall och sedan dumpat det illegalt. Och nu måste kommunerna hantera sopbergen. Fem av de drabbade – Norrtälje, Botkyrka, Eskilstuna, Gullspångs och Uppvidinge – kräver skärpt lagstiftning.
Kommunerna vill bland annat se strängare straff för miljöbrott.
– I dag är det fånigt låga straffavgifter. Det finns de som tar vitena och betalar in dem för att de tjänar så pass mycket pengar ändå. De tycker att vitet är småpengar och då måste det ju till en högre straffskala för miljöbrott, säger Stina Lundgren.
Ett annat förslag är att avskaffa länsstyrelsen som överklagandeinstans för att snabba på processen.
– När vi lägger ett vite på företag som vi ser har hanterat något fel och det överklagas går det vidare till länsstyrelsen. Sedan går det flera månader. Så länge det finns en överklagan träder inte vårt vite i laga kraft, det händer ingenting.
Målet med en skärpt lagstiftning är från kommunernas håll att få till en sund konkurrens på marknaden för de seriösa aktörerna.
– Vi hoppas att det ska leda till att vi får bort oseriösa aktörer. Det finns seriösa aktörer på marknaden och de ska inte straffas.