Kamp om vindkraft väntar i folkomröstningar

Kraftigt omdebatterade vindkraftsparker står i fokus för kommunala folkomröstningar när Sverige går till EU-val i juni. Och i en av landets kommuner lovar nu politikerna att respektera invånarnas röst om uppemot 40 vindkraftverk.

Vindkraftsprojekt väcker reaktioner i berörda områden, ibland så starka att de leder till kommunala folkomröstningar. Arkivbild.

Vindkraftsprojekt väcker reaktioner i berörda områden, ibland så starka att de leder till kommunala folkomröstningar. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2024-05-18 14:55

Totalt åtta kommuner håller lokal folkomröstning i anslutning till EU-valet. I Stenungsund, Lomma och Mora rör det skolfrågor, i Örkelljunga om personlig assistans, i Nynäshamn hemtjänsten och i Uppsala bostadsbebyggelse.

I Orsa handlar omröstningen om vindkraft. Det regionalt ägda bolaget Dalavind har ansökt om att få bygga totalt 37 vindkraftverk i kommunen. Men Dalavind kan bara få länsstyrelsens tillstånd om Orsa kommun är med på noterna.

Lovat följa

Avgörandet ligger hos kommuninvånarna. För även om kommunala folkomröstningar endast är rådgivande har alla politiska partier i Orsa lovat att respektera utfallet.

– Kommunen vill öka medborgarnas delaktighet. Eftersom frågan om vindkraft väcker starka känslor och stor debatt föreslog vi i den styrande majoriteten att lägga frågan till en folkomröstning, säger kommunalrådet Mikael Thalin (C).

Han känner inte till någon annan kommun som gjort en liknande utfästelse, och utan förbehåll. I Orsa gäller löftet att följa omröstningens utfall oavsett hur stort eller litet valdeltagandet blir.

– Det är för att verkligen inskärpa att Orsaborna har frågan i sin hand, säger Mikael Thalin som förutser ett högt valdeltagande.

Till havs

I Söderhamn handlar folkomröstningen om en vindkraftspark till havs. Det är den tredje folkomröstningen inom loppet av ett par år.

Planerna har debatterats i åratal och turerna har blivit snårigt många. Kommuninvånarna röstade om två vindkraftsparker så sent som 2022, i två olika omröstningar. En knapp majoritet röstade nej, och det ena projektet avstyrktes senare också av kommunen. Nu hålls en ny omröstning om det andra projektet – Storgrundet – efter ett folkinitiativ.

– Frågan sitter djupt i hjärtat hos en grupp människor som reagerat väldigt starkt mot den här vinkraftsetableringen, säger kommunalrådet John-Erik Jansson (C).

Han ser inga utsikter för att ett nytt nej i den kommande folkomröstningen skulle ha effekt.

– Det finns ett gammalt beslut som har vunnit laga kraft och inte går att häva. Det har våra jurister tittat på i flera omgångar, säger John-Erik Jansson och fortsätter:

– Min uppfattning är att argumenten för vindkraft är starkare och har större betydelse för kommunens framtid än enskilda faktorer som landskapsbild och synintryck.

Fakta: Kommunala folkomröstningar

Folkomröstning kan hållas i en kommun eller region, en så kallad kommunal folkomröstning.

En kommunal folkomröstning är alltid rådgivande.

Den kan hållas i samband med allmänna val eller mellan ordinarie valtillfällen.

Initiativet till en kommunal folkomröstning kan sedan 2011 tas av invånare i kommunen, ett folkinitiativ. Minst 10 procent av de röstberättigade i kommunen måste ha skrivit under initiativet för att fullmäktige ska behandla kravet. Folkomröstningen ska hållas om inte minst två tredjedelar av fullmäktige röstar emot.

Under perioden 2011–22 hölls det i Sverige folkomröstningar i 46 kommuner och ett landsting.

Källa: Valmyndigheten och NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!