Det handlar om personer som vistas i Sverige utan att ha rätt till det. Enligt uppskattningar rör det sig om 100 000 individer – och i gruppen finns allt från människor som far illa och utnyttjas till kriminella som begått allvarliga brott.
Med målet att kunna hitta och utvisa fler har regeringen och SD enats om en informationsplikt, av kritiker kallad "angiverilag", där anställda ska anmäla till polis när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
Frågan har samtidigt varit infekterad mellan L och SD, där L tryckt på för flera undantag.
Stora risker
Enligt regeringens utredare ska varken skolan, vården eller socialtjänsten vara skyldig att lämna uppgifter om personer som befinner sig illegalt i landet.
Orsaken är att riskerna anses för stora. Till exempel att personer inte vågar söka vård, men också att brottsoffer för exempelvis människosmuggling avstår från att söka hjälp i akuta situationer. Barn kanske heller inte vill eller får gå i skolan.
– Det betyder att vi inte skulle leva upp till de åtaganden vi har enligt barnkonventionen men också enligt vår egna inhemska lagstiftning, säger utredaren Anita Linder.
Istället föreslås sex myndigheter omfattas av informationsplikten, bland annat Skatteverket och Försäkringskassan.
– Många av de här myndigheterna har nog tidigare också kanske velat informera men har inte kunnat på grund av sekretessbestämmelser, nu blir det möjligt att göra det, säger Linder.
Utredaren lämnar även flera andra förslag för att få fler att återvända. Hon anser själv inte att informationsplikten är det som är mest effektivt.
– Det som vi bedömer kommer vara mest effektivt för återvändandet är framför allt förslaget om att kunna genomsöka elektronisk kommunikationsutrustning (exempelvis mobiler), en utökad användning av biometri och att arbetet med inre utlänningskontroller kan bli mer träffsäkert.
"Väldiga överdrifter"
Även migrationsministern framhåller att det är ett paket av åtgärder och meddelar att regeringen kommer att göra som utredaren föreslår.
– Vi har haft en debatt de senaste två åren som har varit präglad av väldiga överdrifter, där personer i oppositionen och organisationer medvetet har skapat en stor oro hos många människor, säger Forssell.
– Vi tycker att det är viktigt att kunna ge ett tydligt besked, om undantagen men också om att vi avser att gå vidare med de många andra framåtlutade förslagen i utredningen.