Expert om Ă„rets Nobelmeny: HĂ€rligt obstinat

En provocerande förrÀtt och en kioskvÀltare till efterrÀtt. SÄ beskriver matskribenten Lisa Förare Winbladh Ärets Nobelmeny.

HĂ€r serveras efterrĂ€tten pĂ„ Nobelbanketten – "en lĂ€ttĂ€lskad chokladdessert upphöjd till ett konstverk" enligt matskribenten Lisa Förare Winbladh.

HĂ€r serveras efterrĂ€tten pĂ„ Nobelbanketten – "en lĂ€ttĂ€lskad chokladdessert upphöjd till ett konstverk" enligt matskribenten Lisa Förare Winbladh.

Foto: Christine Olsson/TT

Nobel2023-12-10 22:00

– Det Ă€r en vĂ€ldigt samtida meny. Detta Ă€r maten som man hade kunnat fĂ„ pĂ„ en svensk topp-restaurang. Fine dining nĂ€r det Ă€r som bĂ€st, sĂ€ger Lisa Förare Winbladh.

TrerÀttersmiddagen inleds med en bakad gulbeta som bland annat serveras med kÀrnmjölk och störrom.

– FörrĂ€tten Ă€r det mest provocerande. Det finns vissa komponenter som jag pĂ„ pappret ser kan vara svĂ„ra att fĂ„ ihop. Men Ă€r det en riktigt duktig kock – vilket det Ă€r – sĂ„ kommer han att överraska.

StjÀrnkocken som satt ihop menyn Àr Jacob Holmström, som tidigare bland annat drivit en Michelin-prisad restaurang i Stockholm.

EfterrÀtten, som konditor Annie Hesselstad komponerat, beskriver Lisa Förare Winbladh som en klassisk chokladdessert utsmyckad med mer vÄgade detaljer sÄsom kÀrvhet frÄn lingon och provocerande tjÀra.

– Den tror jag blir en kioskvĂ€ltare. Hon höjer en lĂ€ttĂ€lskad chokladdessert till ett konstverk.

HuvudrÀttens huvudakt Àr fisk och skaldjur. Smart, tycker Förare Winbladh, som menar att de utlÀndska gÀsterna ges möjlighet att prova pÄ fina rÄvaror frÄn kalla vatten.

Den röda trÄden Àr att kocken valt att lyfta smÄproducenter med ingredienser som "störrom frÄn StrömsnÀsbruk" och "lingon frÄn MocktrÀsk."

– Varje liten delikatess har en adress.

Kanske Àr det ett sÀtt att kuppa in lite svenska pÄ menyn som annars Àr skriven pÄ franska enligt gammal Nobeltradition, sÀger Förare Winbladh.

– Det Ă€r lite hĂ€rligt obstinat att skriva in svenska ortsnamn.

Fakta: Nobelmiddagens meny

FörrÀtt:

Gulbeta bakad med alger och salt samt en krÀm pÄ alger frÄn vÀstkusten.

Serveras med kÀrnmjölk och krondill samt störrom frÄn StrömsnÀsbruk.

HuvudrÀtt:

Torskrygg fÀrserad med kungskrabba, serveras med kÄlrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp.

Till detta serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sÄs pÄ grillade blÄmusslor.

EfterrÀtt:

Bakad chokladkrÀm med kompott gjord pÄ lingon frÄn MocktrÀsk utanför Boden, smaksatt med tjÀrsirap.

Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt marÀnger och krÀm gjorda pÄ lingon och en frisk parfait pÄ crÚme fraiche.

KĂ€lla: nobelprize.org

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!