Resultat efter undersökningar av 21 svenska sjöar visar att isens tjocklek under de senaste fem decennierna har minskat med i genomsnitt 0,22 centimeter per år. Men också kvaliteten och därmed bärigheten på istäcket har försämrats. Det visar en studie från Göteborgs universitet som publicerats i den vetenskaplig tidskriften Ambio.
"Sjöisens struktur förändras snabbt i en varmare värld. 2023 hade nio av de undersökta sjöarna blivit osäkra för skridskoåkare och vinterfiskare. Det beror främst på att lufttemperaturen växlar mer än förut", säger Mark Peternell, lektor i strukturgeologi på Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.
Klimatförändringarna har bidragit till att frys- och töcykler kommer tätare. En tumregel från Issäkerhetsrådet och Sveriges snöskoterägares riksorganisation är att en säker kärnis för promenader eller skridskoåkning bör vara minst 10 cm tjock, och minst 15 cm för snöskotrar.
Men det räcker inte att bara mäta tjockleken på isen.
"För den som ger sig ut på sjöisar är det avgörande att bedöma isens kvalitet. Kärnis är stark och mörk, medan stöpis är grumlig och mycket svagare. Dessutom är isen inte likadan över en hel sjö", säger Mark Peternell.