Kriminalitet inom avfallshantering är omfattande enligt polisen, som även pekat ut branschen som högintressant för organiserad brottslighet.
Samtidigt har tillsynen i branschen brustit, varför flera myndigheter fått i uppdrag att utveckla den gemensamma satsningen mot brottsligheten. En av myndigheterna är länsstyrelsen i Stockholm – som i september initierade en första gemensam tillsyn av soptransporter i 18 kommuner.
Drygt 130 inkommande lastbilar kontrollerades vid avfallsstationer i insatsen, där även Arbetsmiljöverket och polisen deltog. I över hälften av transporterna hittades brister.
Det handlade bland annat om otillåten transport av osorterat bygg- och rivningsavfall och brott mot villkor i tillstånden.
– Det var förvånande. Bedriver man en verksamhet borde man känna till vilka regler man ska följa och tillstånden man har, säger Egle Vilkinyte, avfallsbrottssamordnare på länsstyrelsen.
I insatsen utfärdades även 12 miljösanktionsavgifter och över 40 åtalsanmälningar om miljöbrott. Om det rör sig om medveten brottslighet eller okunskap är svårt att säga innan eventuella utredningar är klara.
Vilkinyte säger även att man reagerade på att upp till tre eller fyra bolag kunde vara involverade i samma transport, vilket kan göra det svårt att se vem som faktiskt har ansvar.
Är det medvetet uppbyggt så för att försvåra?
– Ja, det kan man undra.
Förhoppningen är att insatsen kan fungera som språngbräda för stärkt tillsyn i de enskilda kommunerna framöver.
– Fler behöver komma i gång och göra mer, säger hon.