En vanlig orsak är att man köper och lagar för mycket mat som sedan får stå i flera dagar och riskerar att slängas i onödan.
– Man tycker att maten känns ofräsch, att den blivit dålig eller så är man trött på att äta samma mat i flera dagar, säger Karin Fritz vid Livsmedelsverket.
Samma problematik uppstår till vardags också, men förstärks under julen. De vanligaste matvarorna att ryka i onödan är julskinka samt sill, lax och annan fisk.
– Det är det som är det centrala på julbordet och det är svårt att planera hur mycket som går åt, säger Karin Fritz.
Planering viktigt
Det finns dock en hel del knep som går att ta till för att undvika matsvinnet.
– För det första behöver man tänka igenom om man verkligen behöver alla de rätter man brukar ha på julbordet. Ju fler rätter man har desto mindre äter man av varje.
Risken är då större för att det blir mat över och ofta går det därför att dra ned på mängden mat man köper.
– Det handlar även om hur du serverar maten, lägg fram litegrann i taget så att du kan fylla på och ta sedan hand om maten i tid.
Maträtter håller normalt upp till en vecka i kylskåp med temperatur på fyra grader, all mat måste alltså inte ätas upp direkt de närmsta dagarna. Om man fryser in maten håller den dessutom betydligt längre.
Använd alla sinnen
Det gäller att sedan använda alla sinnen för att avgöra om maten går att äta eller inte innan den slängs.
– Titta, lukta och smaka. Smakar det som vanligt så kan du äta maten.
– Sedan får man använda fantasin till att göra nya rätter, då kan du göra en pastagratäng av julskinkan till exempel.