Svensk kyckling, sydamerikanskt nötkött och halloumi. Det Àr nÄgra av produkterna som fÄr rött ljus i Ärets köttguide frÄn WWF. Guiden ska göra det lÀttare för konsumenter och andra livsmedelsaktörer att vÀlja matvaror som pÄverkar miljön sÄ lite som möjligt.
Produkterna har granskats utifrÄn kriterier om biologisk mÄngfald, klimat, kemiska bekÀmpningsmedel, djurvÀlfÀrd och antibiotika. De varor som fÄr grönt ljus kan Àtas ibland, dÀremot ska man vara försiktig vid gult ljus som innebÀr att utmaningar kvarstÄr. Rött ljus betyder "undvik eller stÀll högre krav pÄ varan".
Orsaken till att svensk kyckling fÄr rött ljus i Är Àr att WWF nu har hÄrdare krav pÄ kriterierna för klimat och djurvÀlfÀrd.
ââVi har skĂ€rpt kriteriet för djurvĂ€lfĂ€rd till att inkludera mer lĂ„ngsamvĂ€xande raser, det har inte svensk produktion generellt sett. Det innebĂ€r att djuren vĂ€xer sĂ„ snabbt att det finns risk att de fĂ„r smĂ€rta och benproblem, sĂ€ger Anna Richert, matexpert pĂ„ WWF.
Den enda kycklingen som fÄr grönt ljus i totalbedömningen Àr den KravmÀrkta, men Àven den fÄr gult ljus nÀr det kommer till djurvÀlfÀrd, av samma anledning som ovan.
"En missad chans"
Enligt WWF utgör andelen kött som fÄr grönt ljus endast mellan en och tre procent i svenska mataffÀrer. BÄde handels- och restaurangsektorn behöver dÀrför hjÀlpa konsumenterna att hitta kött som Àr bÀttre, enligt Anna Richert.
ââVi tycker att det gĂ„r för lĂ„ngsamt och i vissa fall gĂ„r det Ă€ven Ă„t fel hĂ„ll eftersom den ekologiska produktionen gĂ„r ner. Det Ă€r en missad chans dĂ„ mĂ„nga konsumenter Ă€r intresserade av bĂ€ttre val.
Hon anser dessutom att handeln behöver erbjuda ett större utbud av naturbeteskött, som Àr kopplat till bevarandet av den biologiska mÄngfalden. Det Àr ocksÄ viktigt att producenterna mÀrker sina varor med Svenskt Sigill naturbeteskött för att hjÀlpa konsumenterna, sÀger hon.
ââDet finns kött som produceras som naturbeteskött i dag, men som inte sĂ€ljs som sĂ„dant.
Anna Richert lyfter ocksÄ fram vikten av att arbeta för en bÀttre djurvÀlfÀrd och att minska mÀngden soja i djurfoder, eftersom sojaproduktionen för med sig en hög kemikalieanvÀndning.
Ost fÄr grönt ljus
Sammanlagt stÄr produktionen av animaliska produkter, som kött, Àgg och mjölk, för cirka 15 procent av vÀrldens totala utslÀpp av vÀxthusgaser, enligt Jordbruksverket.
Sedan 2016 har Sveriges totalkonsumtion av kött mÀtt i slaktvikt minskat nÄgot, frÄn rekordnivÄn pÄ 88,4 kilo per person till 78,6 kg per person 2020. Andelen svenskt kött har ocksÄ ökat, medan det importerade minskar.
Den utvecklingen Àr bra, men Àven hÀr gÄr det för lÄngsamt, enligt Anna Richert. Samtidigt ser hon ljusglimtar dÀr det har blivit lÀttare för konsumenter att vÀlja hÄllbara alternativ.
ââCypriotisk halloumi fick rött ljus i den förra guiden. Sedan dess har det kommit flera sorters svensk ost, som kallas för grillost, som fĂ„r grönt ljus och gĂ„r vĂ€ldigt bra att hitta i dagligvaruhandeln. Det Ă€r nĂ„got av en solskenshistoria.
"Ăt mindre men bĂ€ttre"
En vanlig invÀndning frÄn konsumenter Àr att den mer hÄllbara maten ofta Àr dyrare. Men att en vara Àr dyr Àr ocksÄ bra eftersom bönderna behöver fÄ betalt för de produkter man producerar med mervÀrden, sÀger Anna Richert.
ââOm det Ă€r ett lĂ„gt pris för en köttprodukt som förr i tiden betraktades som en lyxvara, sĂ„ bör man stĂ€lla sig frĂ„gan: "Varför Ă€r den hĂ€r produkten sĂ„ billig?"
Hennes enkla budskap nÀr det kommer till köttprodukter Àr: Àt mindre men bÀttre.
ââNĂ€r du ska vĂ€lja, titta efter KravmĂ€rkning och naturbeteskött och vĂ€lj framför allt bort köttet med rött ljus i guiden. Om man har en budget och lĂ€gger den pĂ„ en mindre köttbit som Ă€r vĂ€sentligt mycket bĂ€ttre Ă€r det en hĂ„llbar vĂ€g framĂ„t.