Våra hus blir överhettade i värmeböljan

Har din lägenhet förvandlats till en bastu? Det kan bero på att svenska hus inte är byggda för varma somrar. För vissa personer är hettan direkt farlig.

En varm lägenhet kan bli hälsofarlig. Arkivbild.

En varm lägenhet kan bli hälsofarlig. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Klimat2024-06-02 07:01

Värmeböljor kommer att bli vanligare och mer intensiva till följd av klimatförändringen. Redan nu har det fått Folkhälsomyndigheten att för första gången på nästan två årtionden ändra sina rekommendationer för inomhustemperatur.

På sommaren bör det högst vara 26 grader varmt inne, enligt ett av råden och rekommendationerna som riktar sig till kommuner och verksamhetsutövare, exempelvis inom äldreomsorg. Riktvärdet gäller dygnet runt för känsliga grupper – personer med kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättning samt äldre och små barn – medan en något högre temperatur kan vara acceptabel dagtid för övriga.

– Värme är en större hälsorisk än vad man insett tidigare och blir ett vanligare problem med klimatförändringen, säger Ylva Eriksson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Hälsorisker

Den mesta befintliga forskningen kring hur hälsan påverkas av värme bygger på vilken temperatur som råder utomhus, inte inomhus.

– Men efter granskning av studier och diskussioner med forskare har vi landat i att 26 grader är den mest lämpliga nivån, säger Eriksson.

– Hälsorisker som kan uppstå om man utsätts för värme under lång tid är allt från milda symtom som utmattning, uttorkning och huvudvärk till allvarliga tillstånd som värmeslag och hjärtinfarkt.

För att öka kunskapen om hur människor mår vid värmeexponering inomhus inleds nu ett forskningsprojekt som ska pågå under fyra somrar. Boende i flera städer ska rapportera in hälsodata, inomhustemperatur och hur de bor.

– Problemet är att man i nuläget inte riktigt vet vid vilka inomhustemperaturer som folk börjar må dåligt, säger Mare Löhmus Sundström, projektansvarig och docent vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.

Hänger hemma

Svenskar sägs tillbringa 90 procent av sin tid inomhus. Men husen är främst byggda för att klara kalla vintrar, inte varma somrar. För sårbara grupper kan bostaden bli farlig vid höga temperaturer, enligt Löhmus Sundström.

– Allt äldre, kanske allt sjukare, människor bor ensamma i lägenheter där det inte finns övervakning eller luftkonditionering.

Det är svårt att säga exakt vilken bostadstyp som riskerar att bli hälsofarlig, enligt Mare Löhmus Sundström.

– Men det finns stor risk att en liten lägenhet med stora fönster som ligger högst upp i ett högt hus blir överhettad. En bra lösning är att sätta upp solskydd men även att stänga fönster och dörrar när det är varmare ute än inne.

Fakta: Påverkar folkhälsan

Värmeböljorna kommer att bli kraftigare och längre i samband med klimatförändringen. Det är den klimateffekt som väntas få störst påverkan på den svenska folkhälsan. Under värmeböljan 2018 ökade exempelvis dödligheten bland Sveriges befolkning jämfört med tidigare somrar.

Människor påverkas olika och konsekvenserna kan vara både psykiska och fysiska.

Särskilt känsliga grupper är äldre, personer med vissa kroniska sjukdomar eller som tar vissa mediciner och ensamboende med funktionsnedsättning. De akuta hälsoeffekterna inkluderar bland annat värmeslag, stroke, hjärtinfarkt och lungbesvär.

Källa: Nationella expertrådet för klimatanpassning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!