Kraftig minskning av Kebnekaises sydtopp

Toppglaciären på Kebnekaises sydtopp – Sveriges före detta högsta punkt – fortsätter att krympa. Årets minskning med 3,3 meter är den kraftigaste på 30 år.

Glaciären på sydtoppen fortsätter att smälta. Pressbild.

Glaciären på sydtoppen fortsätter att smälta. Pressbild.

Foto: Stockholms universitet

Klimat2024-09-20 07:35

Den 15 september genomförde personal vid Stockholms universitets forskningsstation i Tarfala den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp. I år uppmättes höjden till 2089,9 meter över havet, en minskning med 3,3 meter jämfört med fjolårets mätning.

Det är den kraftigaste avsmältningen på tre decennier.

– Under de senaste tio åren har det pendlat mellan en och två meter, säger Nina Kirchner, professor i glaciologi och föreståndare för Tarfala forskningsstation.

I dag finns 30 meter tjock is på sydtoppen. Om avsmältningen fortsätter i samma takt kan isen vara borta om tio år. Ifall minskningen avtar kan det dröja ytterligare något år.

– Jag tror att det ligger i en överskådlig framtid, att vi måste räkna med en sydtopp som inte har någon is, säger Kirchner.

Medeltemperaturen i augusti var betydligt högre i år – 9,1 grader jämfört med 6,5 grader i snitt de senaste tio åren. Det är en bidragande faktor, men det finns alltid naturlig variation enligt Kirchner.

Nordtoppen, som har en isfri bergstopp, utgör Sveriges högsta punkt för sjätte året i rad – 6,9 meter högre än sydtoppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!