Polischef: "Ingen går säker"

Allt fler misstänkt grovt kriminella åker fast i spåren av den knäckta mobiltjänsten Encrochat. Hittills har närmare 200 personer frihetsberövats i Sverige.
–Den stora skillnaden är att vi kommer åt fler högre upp – alltså anstiftare, inte bara utförare, säger Johan Olsson, ny chef för Noa.

"Alla i det här systemet ser att ingen går säker", säger nye Noa-chefen Johan Olsson. Arkivbild.

"Alla i det här systemet ser att ingen går säker", säger nye Noa-chefen Johan Olsson. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Järfälla2020-12-23 05:35

I oktober tog han över ledarskapet för Polismyndighetens nationella operativa avdelning (Noa) efter Mats Löfving. I en intervju med TT utvecklar Johan Olsson polisens framsteg efter det att fransk polis knäckte den krypterade kommunikationslösningen Encrochat.

– Vi har fått en väldig skjuts av arbetet med Encrochat, där vi fått tillgång till ett stort material och på ett helt annat sätt kunnat komma åt dem som sitter högst upp i näringskedjan, säger Johan Olsson.

I dag sitter närmare 200 misstänkta brottslingar frihetsberövade i Sverige med Encrochat-materialet som bevisning, uppger han, främst för vålds- och narkotikabrott.

Via tjänsten har kriminella öppet diskuterat brottsupplägg i tron att polisen inte kunde komma åt dem. Det har bland annat handlat om vem som ska dödas och vem som ska lejas för att göra det.

Planerar noga

Ett exempel är den 16-åring som misstänks ha anlitats för att skjuta ihjäl en ung man i Järfälla i maj. Kvällen före skjutningen skriver en användare som pekas ut tillhöra anstiftaren såhär om skytten:

"Han e riktif 100gubbe den här ungen bror om du ser han du skulle aldrig kunna tro så om han, skenet bedrar verkligen o de e riktigt bra hahaha".

Johan Olsson framhåller att informationen ofta visar att det ligger långsiktig planering bakom morden.

– Materialet ger oss ett kvitto på att det vi trott är precis det som händer, nämligen att många av de här våldsdåden är planerade, och att det finns en oerhörd hänsynslöshet. Många gånger utnyttjar man utförare på olika sätt och man bryr sig väldigt lite om människoliv.

Strategin från polisens sida har varit att rikta in sig på högt uppsatta brottslingar som driver våldet. Ändå tycks det inte ha fått några avgörande effekter på den grova gängkriminaliteten, i alla fall inte än. Sverige går 2020 mot ett dystert rekord i antal skjutningar och antal avlidna i skjutningar.

– Man kan fråga sig om det här har räckt. Om vi inkapaciterar fler – varför har vi inte löst problemet? Vi ser ju att det fortfarande ligger på en oacceptabelt hög nivå. Och det är för att det fortfarande kommer till nya till gängen, säger Johan Olsson.

"Ingen går säker"

Däremot skickar de många gripandena en skarp signal till de kriminella nätverken, bedömer han.

– Att vi kommer åt personer högre upp i hierarkierna tror jag har en brottsförebyggande effekt. Alla i det här systemet ser att ingen går säker. Vi vet att flera där ute är besvärade och oroliga över de här framgångarna. Många sitter redan inne, och många går och väntar på kommande tillslag.

Om bevisningen håller hela vägen är än så länge oklart. Hittills har bara något enstaka fall gått till dom, enligt Johan Olsson. Övriga ärenden befinner sig i olika delar av rättsprocessen.

Informationen fortsätter inte heller att flöda från Encrochat, som i dag är nedstängt.

Men svensk polis har fortsatta möjligheter att lyssna in i de kriminella nätverken, poängterar Johan Olsson, och syftar på det nya hemliga tvångsmedlet hemlig dataavläsning.

– Det gör att vi kan komma åt den här trafiken. Inte lika omfattande, men vi kan ändå göra det och vi jobbar också mycket med att bygga ut och skala upp den förmågan.

Fakta: Encrochat

Encrochat-telefoner innehåller en krypterad kommunikationstjänst och har varit populära bland kriminella nätverk i Europa de senaste åren.

Det rör sig egentligen om vanliga Android-telefoner med två olika operativsystem, ett öppet och ett säkert. Funktioner som kamera, gps och usb-port är borttagna.

Fransk polis lyckades knäcka Encrochat och fick tillgång till användarnas konversationer. Dessa kunde avlyssnas i realtid.

Flera länders polis fick tillgång till materialet och många stora insatser kunde göras mot kriminella. I Nederländerna beslagtogs exempelvis tonvis med narkotika. I Sverige kunde tio mord förhindras, enligt polisen.

Den 13 juni i år insåg Encrochat att myndigheterna knäckt tjänsten och gick ut med en varning till sina användare. Kvar finns dock stora mängder material som polisen nu kan använda i sina utredningar.

Källa: Europol, Nationellt forensiskt centrum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!