Att bara äta under en viss tid av dygnet, så kallad periodisk fasta eller "ätfönster”, har blivit en populär kosttrend. Förespråkarna menar att det är ett bra sätt att gå ner i vikt och att det finns många fördelar med att låta kroppen fasta under vissa timmar. Argumenten har bland annat varit att den som äter sent på kvällen har ökad risk att lägga på sig eller få negativ påverkan på blodsockret.
Olika förklaringar
Det har funnits olika förklaringsmodeller till varför personer som har ett tidsbegränsat ätande tappar i vikt. En är att de helt enkelt äter mindre mängd kalorier. En annan är att fettinlagringen skulle öka om vi äter vissa tider på dygnet.
Nu har amerikanska forskare gjort en jämförande studie med 41 personer med fetma. Den ena gruppen lottades till att äta mellan klockan 08 och klockan 18. De åt den största delen av kalorierna före klockan 13. Den andra gruppen lottades till att äta mellan klockan 8 och midnatt med det största kaloriintaget efter klockan17 varje dag.
Alla deltagare fick äta samma sorts mat i form av färdigpackade måltider med exakt uppmätt antal kalorier. Studien pågick i tolv dagar och forskarna kontrollerade vikt och ett antal andra hälsoparametrar före och efter de tolv dagarna.
Gick ned lika mycket
Det visade sig att oavsett när på dygnet deltagarna åt gick de ner i snitt 2,4 kilo i vikt. Det fanns inte heller någon skillnad i blodsockerkurvor, blodfetter, blodtryck eller midjemått mellan de båda grupperna. Det fanns alltså inga av de undersökta hälsoparametrarna som påverkades av ett kortare ätfönster.
Forskarna bakom studien skriver att det kan finnas fördelar med tidsbegränsat ätande ändå. Vissa upplever till exempel att det är en enkel diet eftersom den inte innebär att man räknar kalorier utan kan äta vad man vill inom ätfönstret.
Studien, som har publicerats i Annals of Internal Medicine, har vissa begränsningar som att deltagarna var få och att den pågick under relativt kort tid.