Rekordmånga samtal om missbruk av lustgas

Antalet samtal till Giftinformationscentralen om personer som missbrukat lustgas har ökat rekordartat. Särskilt stor är ökningen bland tonåringar.

Lustgas är inte olagligt men att andas in det kan innebära nervskador, blodproppar, känselbortfall och minnesstörningar. Arkivbild.

Lustgas är inte olagligt men att andas in det kan innebära nervskador, blodproppar, känselbortfall och minnesstörningar. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa2024-12-09 22:06

Hittills i år har antalet samtal om skador kopplade till berusning med lustgas fördubblats jämfört med 2023. Extra tydlig är ökningen i åldersgruppen 15-19 år, enligt ett pressmeddelande från Giftinformationscentralen.

Bara i år har de fått 1 100 samtal som handlar om lustgasförgiftning, en siffra som troligen kommer att öka under jul- och nyårshelgerna.

Majoriteten av samtalen kommer från sjukhus vilket betyder att det kan vara riktigt allvarliga symtom som gör att personen blivit inlagd.

Upprepad användning av lustgas kan leda till känselbortfall i armar och ben, svårigheter att gå, långvariga minnesstörningar och förvirringstillstånd samt blodproppar i hjärnan och lungorna. Vissa hamnar i rullstol. Andra får nervskador som gör att de kissar på sig.

Lustgas är i dag lagligt att sälja och köpa och det finns ingen åldersgräns. Regeringen förbereder ett lagförslag som innebär att det blir olagligt att sälja lustgas i större mängder till privatpersoner och i berusningssyfte och personer under 18 år ska inte kunna köpa lustgas alls.

Lagen kan träda i kraft tidigast den 1 januari 2026, enligt utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!