Det är en omfattande och långsiktig strategi som omfattar uppdrag till över 20 myndigheter som nu läggs fram. Strategin "Det handlar om livet" har som syfte att skapa förbättrad psykisk hälsa i hela befolkningen och färre förlorade liv i suicid.
– Många mår dåligt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
– Allt för många i vårt samhälle ser ingen annan utväg ur en mörk situation än att avsluta sina liv, fortsätter han.
Allas ansvar
Strategin som nu läggs fram sägs vara unik i sitt slag i och med att den omfattar hela samhället. Den bygger på ett underlag som Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och 24 andra myndigheter lämnade till regeringen 2023.
Övergripande har strategin fyra övergripande mål – bättre psykisk hälsa i hela befolkningen, färre självmord, minskade skillnader i psykisk hälsa och minskade negativa konsekvenser av psykiatriska tillstånd.
– Det är dags för Sverige att vakna, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
Hon trycker framför all på de yngres situation och deras behov av ökat stöd och ökade vårdinsatser. Waltersson Grönvall säger också att problemet med psykisk ohälsa inte är begränsat till Sverige utan genomsyrar hela världen.
Föräldrar och andra vuxna har också ett viktig ansvar och Waltersson Grönvall lyfter BVC och utbyggnad av familjecentraler som viktiga delar för att nå fram.
– Vi behöver alla ta ett individuellt ansvar som medmänniskor vilket är svårt att lagstifta fram. Men när psykisk ohälsa nu lyfts bredare och om barn och unga kan prata om detta på naturligt ett sätt som inte är skamfyllt kan vi göra stora skillnader.
"Hela samhället"
– Vi behöver tänka om och tänka nytt. Det är inte ensamt ett ansvar för hälso- och sjukvården. Vi behöver mobilisera hela samhällets resurser, säger hon.
I strategin finns ett 70-tal prioriterade insatser som berör allt från att förebygga ofrivillig ensamhet till kunskap om digital medieanvändning och att motverka utanförskap på arbetsmarknaden och i skolan.
– Det är många delar som gör att en människa mår dåligt. Det handlar många gånger inte ursprungligen om en sjukdom utan om ett utanförskap som i sin tur skapar en sjukdom, säger Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordqvist (L).
Socialminister Forssmed poängterar att det i och med den övergripande inriktningen på strategin inte får bli "delat ansvar är ingens ansvar" hos myndigheterna.
– Uppföljningen kommer att vara en viktig del i arbetet, säger han.