Dags för julfest – men se upp för bakterierna

Köttbullar, sill – och bakterier? Under julen kan det vara bra att vara lite extra noga med mathygienen.
–Det krävs en lite annan hantering av maten, säger Karin Landström vid Göteborgs universitet.

Det är bra att vara extra noga med mathygienen under julen. Arkivbild.

Det är bra att vara extra noga med mathygienen under julen. Arkivbild.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Hälsa2024-12-24 08:54

Julen kan innebära både en större mängd mat och flera matgäster än man är van vid.

Maten står kanske framme längre än vanligt och åker dessutom ofta fram och tillbaka mellan kylskåpet och matbordet under några dagar. Det är perfekta förutsättningar för att få in bakterier i den.

Här är några handfasta tips för att slippa matförgiftning som en ovälkommen julklapp.

Värm ordentligt

Var extra noga med hygienen:

– Det är ett bra tips generellt sett, att faktiskt tänka på det. Vi har mycket bakterier på händerna, så det är bra att tvätta händerna både innan man lagar maten och innan man äter, säger Karin Landström, som är lektor i kostvetenskap.

– Särskilt om man hanterat rått kött och liknande och att man också verkligen diskar skärbrädor och knivar, för bakterier gillar proteiner.

Var noga med temperaturen:

– Värmer man mat ska man helst få upp den till minst 72 grader. Nu står ju inte folk där med en termometer, men det är det rådet man brukar ge.

– Under julen har man kanske också mat som står framme ganska länge och är bara ljummen. Det är ett perfekt ställe för bakterier att börja växa.

Värm bara en gång:

– Man ska generellt sett inte hetta upp mat gång på gång. Mat som man haft i kylskåpet och som blivit upphettad igen ska helst inte tillbaka in i kylskåpet sedan, säger Karin Landström.

– Så man kan försöka att inte ta fram mer mat än vad som kommer att gå åt.

"Annorlunda tillfälle"

Det gäller inte minst, fortsätter hon, om man värmer maten i mikrovågsugn där det är lite svårare att få en jämn temperatur.

Man ska också vara extra noga med proteinrik mat som inte hettas upp igen alls, exempelvis ägghalvor.

– Julen är ett lite annorlunda tillfälle. Jag tror att det är en riskfaktor, att man tänker att "det brukar ju gå bra annars", säger Karin Landström.

– Så man kan tänka på det generellt, att man hanterar maten lite annorlunda också.

Fakta: Tips för att undvika matförgiftning

Ställ in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylskåpet så fort som möjligt. Kylen ska helst hålla cirka 4 grader.

Var noga med att tvätta händerna innan du lagar mat, samt direkt efter att du rört vid rått kött.

Se till att hålla rent där du lagar mat. Diska knivar och skärbrädor noga om du skurit rått kött.

Ställ in lagad mat i kylen så snart som möjligt. Dela upp större mängder mat i mindre behållare för att de ska svalna snabbare eller kyl maten utomhus om det är kallt ute.

Färsk fisk som till exempel ska ätas rå eller marineras bör först ligga i frysen i minst tre dygn.

Använd tillräckligt med ättika och salt när du lägger in fisk och förvara inläggningen i kylskåp.

Var noga med att genomsteka till exempel köttfärs och fågelkött.

Källa: Livsmedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!