Reseintyg för covidvaccinerade svenskar dröjer

Danmark lÀgger sista handen vid ett intyg om genomförd covid-19-vaccination som i första hand Àr tÀnkt att underlÀtta för personer som behöver resa utomlands. Men hÀr i Sverige ser ett liknande intyg ut att dröja.

Ett intyg om att en person vaccinerats mot covid-19 kan komma att krÀvas för inresa i vissa lÀnder. Arkivbild.

Ett intyg om att en person vaccinerats mot covid-19 kan komma att krÀvas för inresa i vissa lÀnder. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-01-14 06:05

I Danmark jobbar regeringen med att utveckla ett vaccinpass, ett intyg som kan bekrÀfta att en person Àr vaccinerad mot covid-19.

Till DR skriver skriver det danska hÀlsodepartementet att man till att börja med tÀnker sig att det ska vara till hjÀlp för personer som behöver resa till andra lÀnder som kan komma att stÀlla krav pÄ vaccination före inresan.

Den som fÄtt vaccinet ska sjÀlv kunna printa ut intyget och departementet rÀknar med att den lösningen ska kunna finnas pÄ plats under vÄren.

Inget uppdrag

HĂ€r i Sverige Ă€r arbetet med vaccinpass inte alls lika lĂ„ngt gĂ„nget. Än sĂ„ lĂ€nge har ingen myndighet fĂ„tt regeringens uppdrag att ta fram en lösning för ett intyg.

– Vi vill absolut se ett vaccinationsintyg men vi tror att ju fler lĂ€nder som omfattas, om det Ă€r EU eller Ă€nnu hellre WHO, som sĂ€tter ramarna för det hĂ€r desto bĂ€ttre och desto större betydelse fĂ„r ju ett sĂ„dant intyg, sĂ€ger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Sverige deltar pÄ olika sÀtt i processer som pÄgÄr pÄ EU-nivÄ för att ta reda pÄ hur ett EU-gemensamt system för vaccinationsintyg skulle kunna se ut.

Ett sÄdant system bygger pÄ att lÀnderna kan enas om vad som krÀvs för de intyg som utfÀrdas.

– Jag tror att det Ă€r viktigt att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r man ska anvĂ€nda ett sĂ„dant hĂ€r intyg. Hur ska det Ă„ ena sida öppna dörrar men ocksĂ„ stĂ€nga för mĂ€nniskor som kanske inte Ă€r vaccinerade Ă€n. Det Ă€r dels en frĂ„ga om hur intyget ska konstrueras. Men jag tĂ€nker mig ocksĂ„ att det finns, och kommer att behöva finnas, en diskussion om i vilka sammanhang det Ă€r relevant att stĂ€lla de kraven kontra kanske motsvarande krav pĂ„ att man visar upp intyg pĂ„ att man inte har covid, sĂ€ger Lena Hallengren.

Flera deltar

Även om ingen myndighet Ă€nnu fĂ„tt uppdraget att ta fram ett vaccinpass sĂ„ har E-hĂ€lsomyndigheten tilldelats en samordningsroll.

Myndighetens uppgift Àr att inom ramen för den pÄgÄende EU-samverkan frÄn Sveriges sida koordinera, delta i diskussioner och svara pÄ frÄgor om svenska förutsÀttningar.

Även FolkhĂ€lsomyndigheten Ă€r med pĂ„ en kant.

– Ja, vi har diskussioner bĂ„de pĂ„ EU-nivĂ„ och pĂ„ WHO-nivĂ„. Vi Ă€r inte direkt inblandade, men vi följer dem. Vi kommer ocksĂ„ trĂ€ffa Estland för att titta pĂ„ deras förslag till en digital lösning. Det handlar i första hand om ett intyg som kan bli aktuellt vid resor, sĂ€ger FolkhĂ€lsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Medveten strategi

Att Sverige inte, likt Danmark, satsat pÄ att snabbt ta fram ett pappersintyg Àr inte ett förbiseende utan en medveten strategi.

I överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om genomförande av vaccinering konstateras att intyg om vaccinering kan komma att krÀvas för till exempel inresa i vissa lÀnder. Men sjÀlvprintade pappersintyg tros inte vara tillrÀckligt och inte accepteras internationellt.

Lena Hallengren sÀger att hon inte har nÄgon uppfattning om nÀr ett vaccinintyg för svenskar kan finnas pÄ plats.

– Nej, jag kan inte ha det för det ligger inte i vĂ„ra hĂ€nder.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!