Råden kring gluten till spädbarn förenklas

Livsmedelsverket har justerat råden om hur man bör introducera mat med gluten till spädbarn.

Livsmedelsverket förenklar råden kring hur gluten bör introduceras. Arkivbild.

Livsmedelsverket förenklar råden kring hur gluten bör introduceras. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hälsa och sjukvård2020-12-15 01:20

I stället för att som tidigare förespråka att smakprov ges tidigast från fyra månaders ålder och senast vid sex månader, säger myndigheten nu att gluten ska introduceras på samma sätt som annan mat.

"Det viktiga är att börja med små mängder gluten och att öka mängden långsamt. Som förälder kan man tänka att det är bra med smakportioner även när det gäller välling och gröt, som ofta innehåller gluten, så att man inte ger en hel vällingflaska från start", säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog och nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Gluten finns i vete, råg och korn. Glutenintolerans (celiaki) är en kronisk sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna.

Mängden gluten som små barn får i sig kan påverka risken för celiaki. Däremot visar forskning att tidpunkten för när barnet börjar äta gluten spelar mindre roll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!