Totalt har nu 1 623 personer konstaterats smittade av det nya coronaviruset i Sverige. Av dessa har 16 avlidit.
Personer som planerar att resa till fjällen nu när påsken kommer bör ta sig en rejäl funderare, enligt generaldirektör Johan Carlson.
– Att vara i naturen är inte problematiskt. Däremot finns risker i trånga miljöer, skidliftar, after ski-evenemang, köer i affärer med mera, säger han på fredagens pressträff.
Folkhälsomyndigheten ska träffa regioner och länsstyrelser i berörda Norrlandslän, Dalarna och Värmland på måndag för att diskutera igenom dessa frågor.
– Det är inte acceptabelt att driva verksamhet som utsätter medborgarna för risk, säger Johan Carlson, som öppnar för att eventuellt förbjuda sådan verksamhet.
God folkhälsa
Han påpekar att detta även gäller i storstäderna nu.
– Samma budskap gäller för arrangörerna här, det är inte acceptabelt att arrangera diskotek, pubar och barer där man tränger ihop sig på det viset. Det är en för stor risk när det är en samhällsfarlig sjukdom, säger Johan Carlson.
Det övergripande målet med Folkhälsomyndighetens strategi för att hantera viruset är god folkhälsa, säger generaldirektören som svar på den kritik som myndigheten fått. Det handlar inte bara om covid-19, påpekar han.
– Det är väldigt många andra som är sjuka som behöver vård. Det avlider ungefär 90 000 människor om året i Sverige, det är viktigt att hålla i huvudet.
Man kan därför inte ta till "drakoniska åtgärder" som riskerar att slå ut samhällets funktioner om det endast har en begränsad effekt, säger han.
– Det talas ibland om att vi gör krassa samhällsekonomiska bedömningar. Nej, vi gör en sådan bedömning som skyddar hälsan för hela befolkningen. Då tänker jag både på de som drabbas av coronaviruset och andra.
Efteråt får man fundera på om man gjorde för mycket eller för lite, säger Johan Carlson.
Inte stänga skolor
Han upprepar också att det inte är aktuellt att stänga grundskolor i dagsläget, och betonar också att det är viktigt att idrottsrörelsen fortsätter att ha aktiviteter för barn och unga.
Samtidigt fortsätter leveranserna av sjukvårdsmaterial att komma in som de ska, enligt Socialstyrelsen.
– Det finns absolut inga överskott, men det kommer, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
Framför allt nästa vecka väntas nödvändiga leveranser.
– Större leveranser av exempelvis operationsrockar, visir och skyddsglasögon väntas under början av nästa vecka. Andningsskydden som det har varit stor brist på fylls på successivt och fördelas i regionerna, säger Taha Alexandersson.
Socialstyrelsen hjälper också regionerna i deras arbete med att utöka antalet intensivvårdplatser, säger hon.
– Konkreta exempel kan vara att vi fördelar extra respiratorer till regioner som har begärt det stödet.
Ökad belastning
Belastningen i samhället förväntas öka, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) förutsätter att det kommer att pågå under en lång tid, säger den operativa chefen Anneli Bergholm Söder.
– Vi behöver balansera åtgärder för att begränsa smittan, mot att samhället måste kunna fortsätta fungera.
En kartläggning myndigheten har gjort visar att de flesta myndigheter kan upprätthålla sin samhällsviktiga verksamhet vid ett personalbortfall på 20 procent, säger hon.
– 40 procent skulle innebära begränsningar och omfattande omprioriteringar skulle behöva göras. I vissa verksamheter finns kritiska beroenden, där ett mindre bortfall kan få stora konsekvenser.