Det är European Medicines Agency i Amsterdam (EMA) som godkänner nya läkemedel för försäljning i EU. Mer formellt har myndigheten ansvar för för "vetenskaplig utvärdering, tillsyn och säkerhetsövervakning av läkemedel som utvecklats av läkemedelsföretag för användning i EU".
Granskningen av huruvida Astra Zenecas vaccin är säkert görs dock mer specifikt av EMA:s kommitté för läkemedelssäkerhet (PRAC).
PRAC är en av sju vetenskapliga kommittéer, den grundades 2012 och består av ett tiotal oberoende, vetenskapliga experter som tillsatts av såväl medlemsländer som EU-kommissionen. PRAC:s uttalade uppdrag är att undersöka biverkningar i relation till hur effektivt ett läkemedel är – och lämna rekommendationer.
EMA:s granskning sker sedan en rad länder avbrutit distributionen av Astra Zenecas vaccin efter rapporter om att vaccinerade har fått blödningar, orsakade av brist på blodplättar (ett tillstånd kallat trombocytopeni). EMA hoppas nu kunna ge svar på om det rör sig om verkliga biverkningar eller tillfälligheter.
EMA grundades 1995 och har runt 900 anställda. 2017 flyttades huvudkontoret från London till Amsterdam, efter att Storbritannien röstat för att lämna EU.