282 döda i Sverige: "Ny nivå med nya fall"

Totalt har 282 personer i Sverige dött efter att ha insjuknat i covid-19. En ökning med 43 personer sedan i onsdags.
–Vi har etablerat en ny nivå med nya fall, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Taha Alexandersson socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell och Svante Werger MSB under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

Taha Alexandersson socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell och Svante Werger MSB under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-02 14:21

Antalet bekräftat smittade har ökat från 4 947 till 5 466.

– I Sverige har vi 500 nya fall det senaste dygnet, som är bland det mesta vi har haft något dygn. Vi har drygt 400 som ligger på intensivvårdsavdelningar i olika delar av landet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Han säger att Sverige har nått en ny nivå.

– Vi ligger på 400-500 fall om dagen.

Trycket på intensivvården ökar. Antalet nya patienter som skrivs in varje dag ligger på ungefär samma nivå men de som skrivs ut är inte lika många.

– Det finns fortfarande ytterligare kapacitet att bedriva intensivvård i samtliga regioner, även om behovet att kunna utöka finns i flera regioner. Drygt en tredjedel av landets disponibla IVA-platser är i dagsläget icke-belagda. Då vill jag tillägga att i den här beräkningen ingår inte fältsjukhus och Stockholmsmässan. När de är i drift kommer det att öka kapaciteten, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Många begär skyddsutrustning

När det gäller hur hög beläggningsgraden är i vården säger Taha Alexandersson att siffror kring det behöver kvalitetssäkras.

– Vi måste få komma tillbaka med kvalitetssäkrad data. Siffror kan bli väldigt förvillande om de presenteras på fel sätt. Vår förhoppning är att det här ska kunna säkerställas och kommuniceras på ett korrekt sätt, förhoppningsvis redan i morgon (fredag), säger hon.

Taha Alexandersson berättar att det är många inom till exempel äldrevård och hemtjänst som hört av sig med begäran om att få mer skyddsutrustning.

– Men det är inte lika många som hör av sig där behovet är matchat med en faktisk lägesbild om varför man har det här behovet, säger hon.

"Ingen dold agenda"

Den senaste tiden har Sveriges strategi kring coronaviruset väckt frågor både i Sverige och i andra länder. Många undrar om åtgärderna är de rätta.

– Jag är övertygad om att alla länder försöker göra det bästa de kan. Det finns inga dolda agendor, i alla fall inte i Sverige, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten undersöker hur den utökade testningen av smittade, som regeringen beslutat om, ska kunna gå till.

– Det gäller att matcha resurserna som ställts till förfogande på laboratoriesidan med resurserna inom sjukvården så att man kan få en väl fungerande provtagningskedja, säger Anders Tegnell.

Det kan dock ta ett tag innan den utökade testningen kommer i gång.

– Det är en stor apparat att få i gång, säger Tegnell.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig uppgift om patientströmmarna på intensivvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!