Detta Àr vad Sverige och Turkiet Àr överens om

Turkiet har sagt ja till till att ratificera den svenska Natoansökan. Efter mötet som föranledde det turkiska beskedet slÀppte Sverige, Turkiet och Nato ett gemensamt dokument med sju punkter. HÀr Àr uttalandet i sin helhet:

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges statsminister Ulf Kristersson vid Natos toppmöte i Vilnius.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges statsminister Ulf Kristersson vid Natos toppmöte i Vilnius.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvar2023-07-11 12:19

1. Den 10 juli 2023 trÀffades Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid Natos toppmöte i Vilnius.

2. Sedan förra Natotoppmötet har Sverige och Turkiet arbetet nÀra tillsammans för att ta itu med Turkiets berÀttigade oro för sÀkerhetsfrÄgor. Som en del i den processen har Sverige Àndrat sin grundlag, Àndrat sina lagar och betydligt utökat sitt anti-terrorsamarbete mot PKK, samt Äterinfört vapenexport till Turkiet, allt enligt Ätagandena i det överenskomna trilaterala memorandumet frÄn 2022.

3. Sverige och Turkiet enas i dag om att fortsÀtta sitt samarbete bÄde inom den sÄ kallade permanenta gemensamma mekanismen, som etablerades vid toppmötet i Madrid 2022 och som samlar experter frÄn lÀndernas utrikes-, inrikes- och justitiedepartement samt underrÀttelsetjÀnster och sÀkerhetsinstitutioner, och under en ny bilateral sÀkerhetsöverenskommelse ("Security compact") som ska mötas Ärligen pÄ ministernivÄ och skapa lÀmpliga arbetsgrupper.

Vid det första av dessa bilaterala möten ska Sverige presentera en plan som ligger till grund för landets fortsatta kamp mot terrorism i alla former och yttranden mot en full implementation av det trilaterala memorandumet, inklusive artikel 4. Sverige upprepar att man inte ska ge nÄgot stöd till organisationerna YPG/PYD och organisationen som i Turkiet kallas Fetö.

4. BÄde Sverige och Turkiet Àr överens om att anti-terrorismsamarbete Àr en lÄngsiktig anstrÀngning vilket strÀcker sig lÀngre Àn till Sveriges Natoanslutning. Generalsekreterare Stoltenberg bekrÀftar igen att Nato kategoriskt fördömer terrorism i alla former och manifestationer. Nato kommer att öka sina anstrÀngningar betydligt pÄ det hÀr omrÄdet, inklusive att generalsekreteraren ska införa en sÀrskild koordinator för anti-terrorism, för första gÄngen i Natos historia.

5. Vi förbinder oss till principen att det inte ska finnas nÄgra restriktioner, barriÀrer eller sanktioner mot handel och investeringar i försvarsmaterial mellan allierade. Vi kommer att arbeta för att avskaffa sÄdana hinder.

6. Sverige och Turkiet Àr ocksÄ överens om att öka sitt ekonomiska samarbete inom ramen för en gemensam handelsgrupp (Joint Economic and Trade Committee, Jetco). BÄde Turkiet och Sverige ska se till att maximera möjligheterna att öka bilateral handel och investeringar. Sverige ska aktivt stötta anstrÀngningar att Äteruppliva Turkiets anslutning till EU, inklusive modernisering av den EU-turkiska tullunionen och visa-lÀttnader.

7. PÄ denna grund och givet nödvÀndigheten av avskrÀckande frÄn och försvar av det euro-atlantiska omrÄdet ska Turkiet ta med Sveriges anslutningsprotokoll till Turkiets nationalförsamling och arbeta nÀra med församlingen för att sÀkra en ratificering.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!