I dag arbetar Ylva Götberg i Österrike vid Institute of Science and Technology Austria (ISTA). Vägen dit har gått via Lund, Grenoble, Amsterdam och Pasadena. Nyfikenheten har varit en ständig följeslagare.
– I gymnasiet brukade jag fråga min fysiklärare "men varför"? Det var alltid det som drev mig.
Och rymden är ett tacksamt område för den nyfikne.
– Man kan se det som ett typ av laboratorium där man har möjlighet att undersöka delar av fysiken som inte går att göra på jorden. Här kanske det inte går att nå så höga temperaturer eller ha så mycket massa.
Hittat stjärnor
Det som tagit Ylva Götberg och hennes forskarkollega Maria Drout till Times 100 next-lista är deras upptäckter kring heliumstjärnor, något man aldrig sett i rymden men som är viktiga för mycket av astrofysiken. Tillsammans har de skapat en metod för att hitta heliumstjärnorna – och även hittat dem.
– Det är intressant för att det är antagligen de här stjärnorna som är ansvariga för ungefär en tredjedel av alla supernovor.
Time skriver att upptäckten skapar viktig förståelse för de stjärnor som när de är nära varandra kan smälta samman och bilda gravitationsvågor.
Hoppas inspirera
Bland de hundra framtidsnamnen på listan finns bland annat artister, idrottare, och människorättsaktivister. Ylva Götberg tycker att det är roligt att uppmärksammas tillsammans med människor från så skilda områden. Förutom att det är ett erkännande av hennes arbete hoppas hon att det ska kunna inspirera andra.
– Jag hoppas att det ska kunna ge lite inspiration till yngre generationer så att de kan känna att det blir intressant att lära sig mer inom fysik och forskning. Och speciellt kanske unga kvinnor, eftersom vi är lite av en minoritet.