– Jag hoppas att någon sökexpedition så småningom hittar burken med kärleksbrevet i. Det skulle ju vara fantastiskt och otroligt intressant, säger Björn Lantz, biträdande professor på Chalmers.
Den 11 juli 1897 lyfte vätgasballongen Örnen från Danskön i nordvästra Svalbard, nära Spetsbergen.
Ombord var upptäckarna och ingenjörerna Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel, med uppgift att kartlägga området genom att flyga över Nordpolen.
På grund av dåligt väder avbröts flygturen och besättningen började en ismarsch genom Arktis. Först 1930 hittas männen döda på Vitön i Norra ishavet.
– Det finns många gåtor kring expeditionen, säger Björn Lantz som under flera år har forskat kring olika polarexpeditioner.
Tillsammans med författaren, läkaren och KI-forskaren Bea Uusma samt meteorologiprofessorn Michael Tjernström vid Stockholms universitet presenterar han i en vetenskaplig artikel ett nytt tänkbart scenario kring ballongens färd över nordvästra Svalbard.
Kraftig sväng österut
Slutsatsen i den vetenskapliga artikeln, publicerad i Cambridge University Press, är att ballongen bara en kort stund efter avfärd har gjort en kraftig sväng österut. Därför kan den ha befunnit sig över en annan ö än den ö, Fuglesongen, som Nils Strindberg själv angav som plats för där han släppte burken med en sista kärlekshälsning till sin fästmö Anna Charlier.
– Det vi kan visa är att Andrées ballong tog en betydligt mer östlig avstickare över den lilla ögruppen än vad man tidigare har trott. Man var inne i ett tjockt moln och kan inte ha haft någon sikt alls från ballongkorgen.
– En konsekvens av det är att burken kan ha kastas på Klovningen som ligger väldigt nära, bara någon kilometer, säger Björn Lantz.
Artikeln består av en meteorologisk analys, en analys av Strindbergs anteckningar och en illustration från en åskådare på startplatsen på Danskön, där åskådaren har ritat in siluetterna på öarna och punkter för ballongens position vid olika tidpunkter.
– Om man lägger en rät linje från stranden där han stod så måste ballongen ha varit betydligt mer österut, annars hade han inte kunnat se ballongen åt det hållet.
Även den meteorologiska analysen bekräftar en mer uttalad sväng österut, enligt forskarna som också har hittat felaktigheter i tidigare analyser av Nils Strindbergs noteringar från ballongflygningen.
Anteckningarna och dagboken hittades på Vitön 1930 i samband med att besättningen hittades.
– Analysen visar att anteckningarna har lästs fel. Det handlar till exempel om att en mening inte ska läsas som en ny rad, utan hänger ihop med ovanstående mening, säger Björn Lantz.
Klovningen blir den tredje ö-gissningen för där det sista kärleksbrevet till Nils Strindbergs fästmö Anna Charlier kan ha hamnat.
Planen var nämligen att ett manskap skulle ro ut till Amsterdamön där Nils Strindberg skulle släppa burken med brevet i, en kort stund efter att ballongen hade lyft.
– Men han glömde det. Och det fick man först veta när besättningen och dagboken hittades på Vitön 1930.
För i dagboken stod det: "Min burk med afskedsord till Anna kastades på Vogelsang".
Särskilt intressant
Hälsningen har alltså sökts på Amsterdamön direkt efter expeditionen men också på ön Fuglesongen, tidigare Vogelsang, men utan resultat.
Det kan bero på att burken har hamnat i havet, gömts i en klippskreva eller att den alltså finns på den intilliggande Klovningen.
Nils Strindberg skrev flera brev till fästmön, brev som hittades på Vitön.
Men den saknade kärlekshälsningen som nu kanske finns på Klovningen är särskilt intressant.
– I den bästa av världar så kanske det ger någon ledtråd till vad de hade för målsättning för expeditionen. Om de fortfarande hade som primärt mål att nå Nordpolen eller om de i första hand ville prova på att flyga ballong över isen.
Björn Lantz beskriver Nils Strindbergs situation och hur ett brev skulle kunna vara utformat.
– Om man skulle skriva en sista hälsning till sin fästmö så kanske man skulle skriva något i stil med "oroa dig inte, vi kommer snart tillbaka därför vi ska göra si och så här..."
– Men vi vet ju inte vad som står i brevet, det är det som är spännande. Det är en gåta som kvarstår kring expeditionen.