2023 smittades 130 personer lokalt med denguefeber i EU/EEA-området, jämfört med 71 under 2022, enligt den Stockholmsbaserade europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, som studerat myggburna sjukdomar.
Siffran ska i sin tur jämföras med de 73 fall som totalt anmäldes mellan 2010 och 2021. Denguefeber leder oftast till en ofarlig feber, men kan också utvecklas till en potentiellt dödlig blödarfeber.
Att smittan sprids i Europa beror bland annat på att flera invasiva myggarter trivs bättre när klimatet förändras.
"Europa ser redan hur klimatförändringarna skapar gynnsammare förutsättningar för invasiva myggor att sprida sig till tidigare opåverkade områden och infektera fler människor med sjukdomar som dengue", säger Andrea Ammon, chef för ECDC.
Asiatisk tigermygga, som sprider dengue och även zikaviruset, är på frammarsch i Europa och finns nu i 13 länder. Den kommer ursprungligen från Sydostasien. En annan, gulafebernmyggan (Aedes aegypti), som också sprider dengue och hör hemma i Afrika, har etablerat sig på Cypern.
ECDC säger att mer forskning på hur myggorna ska bekämpas behövs. Samtidigt måste befolkningen i de drabbade områdena uppmanas till vardagliga saker som att bära täckande kläder, använda myggmedel, sova i luftkonditionerade rum och ta bort stillastående vatten på balkonger och trädgårdar.