EU vill tvinga alla att äta insekter:
– Det är en gammal grej från Världsekonomiskt forum, där de i en trendspaning 2021 skrev om att människor kanske kunde äta insektsbaserat protein i framtiden. Det är en typisk konspirationsgrej att blanda ihop en trendspaning med fakta eller göra det till någon organisations agenda, säger Andreas Önnerfors, medieforskare på Linnéuniversitetet och projektledare för medieinstitutet Fojos Faktajouren.
Folkutbyte:
– Det är ett begrepp som entydigt har sin grund i konspirationsteorier. Det är även kopplat till terroristiska idéer. Det är klart att det pågår en demografisk förändring i Sverige, men du kan inte använda begreppet folkutbyte för det. Det går heller inte att säga "jag menar egentligen det här när jag säger folkutbyte". Det begreppet är tydligt sprunget ur konspirationsteorier.
EU som överstat som vill tvinga medborgare till olika saker:
– Det går in i teorin om EU som en diktatorisk superstat, en slags tyrannisk version av 1984. Vi såg det här även kopplat till vaccinationen under coronapandemin. Allt som har med hälsa att göra kopplas ofta till Världshälsoorganisationen och att de på något sätt styr i bakgrunden.
Politikerna vill förstöra jordbruket:
– Tidigare var devisen att "byråkrater förstår inte bönderna", nu är det mer "klimatpolitiken förstör jordbruket". Den är mycket mer elakt sinnad på det sättet, kopplad till sådant som att politikerna ska ta ifrån medborgarna diesel eller andra saker.
Ukrainakriget är iscensatt:
– Det finns konspirationsteorier om att kriget i Ukraina är iscensatt för att tysta ner nationella frihetsrörelser. Mycket av det här är såklart underbyggt från Ryssland. Det är helt självklart att Ryssland ligger bakom många av de konspirationsteorier som sprids just nu.
Önnerfors påpekar också att många av de konspirationsteorier som sprids har sina rötter i två vitt skilda men sammanlänkande dystopiska visioner av EU som något hemskt och farligt. Antingen som en diktatorisk övervakningsstat, eller som ett ultraliberalt ställe där moralen förfaller. Hans råd till alla, generellt men också specifikt inför EU-valet, är:
– Om vi nås av information som gör oss extra rädda, arga, ledsna, besvikna, frustrerade och äcklade – då ska vi tänka extra källkritiskt. Vem är källan till det här? Kan jag kontrollera om det som står här är sant och bör jag dela det? Jag tror att om de flesta människor avstår från att dela så är redan väldigt mycket gjort.