– Det är en rivstart för ekonomin och miljön, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), på en pressträff och miljö-, klimat- natursatsningarna i höstbudgeten från regeringen.
"Grön rivstart"
Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) talar om en "gamechanger". Utöver förslagen som presenteras nu har regeringen öppnat för kreditgarantier på åtskilliga miljarder för att industrin ska kunna investera "grönt".
– Det här är ett startskott för en grön rivstart, förra krisen räddades bankerna, nu räddar vi klimatet, säger Lövin.
Grönare transporter
En av de tyngsta posterna är olika satsningar på transporter; sammanlagt 5,4 miljarder kronor. Det handlar till exempel om utökad miljöbilsbonus och skärpta krav på vad som räknas som miljöbilar, stöd till järnvägstransporter och underhåll av järnvägar, skärpta krav på inblandning av biodrivmedel för både bilar och flygplan samt satsningar på cykelvägnät.
Enligt Isabella Lövin ska dessa transportsatsningar sammantaget leda till att Sverige når det särskilda klimatmålet att minska utsläppen från inrikesresor med 70 procent 2030 jämfört med 2010.
Fossilfria industrisatsningar
Industriklivet ska enligt förslaget förstärkas och utvidgas till att omfatta exempelvis raffinaderier för återvinning av plast, framställning av vätgas och produktion av biodrivmedel. Totalt föreslås satsningar på industrisatsningar för 950 miljoner kronor, samt statliga kreditgarantier för gröna investeringar på högst 10 miljarder kronor under 2021.
– Det är glädjande att regeringen väljer att stödja industrins konkurrenskraft genom att stimulera omställningen till fossilfrihet. Det är något som industrin efterfrågar och är redo för, och det är ett bra exempel på hur man kan hoppa till ruta tre i stället för att gå tillbaka till ruta ett, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Helheten blir avgörande
Ola Alterå, kanslichef på Klimatpolitiska rådet, är försiktigt positiv till budgetförslaget:
– Det syns att de har lyssnat på vår tidigare kritik genom att till exempel ge stor tyngd åt transportsektorn som är en mycket stor utmaning, och att de vill utvidga industriklivet. Det är också positivt att de nu är tydligare med att åtgärderna ska kunna följas upp och utvärderas.
Men han understryker att det inte går att säga något om den sammantagna miljöeffekten innan resten av budgetpropositionen har presenterats på måndag.
– Det här är tio miljarder av en återhämtningsbudget på 100 miljarder, och hela statsbudgeten är på ungefär 1 000 miljarder. Vår poäng är att klimatomställningen avgörs av den samlade ekonomiska politiken och näringspolitiken, inte av miljöbudgeten. Därför är det svårt att säga vilken effekt de här satsningarna får. Det avgörande är att övriga budgetposter inte går i motsatt riktning, säger Ola Alterå.