Polisen: Omfattande kriminalitet i sophantering

Kontroller i sex kommuner visar på omfattande brottslighet inom sophanteringen. Det har tidigare funnits en naiv inställning inför problematiken – men insikten börjar nu öka, enligt poliskommissarie Henrik Forssblad.

Sophantering i en anläggning i Stockholm. Arkivbild.

Sophantering i en anläggning i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Brott2024-10-02 13:38

Kriminaliteten inom avfallshanteringen är omfattande och speciellt inom soptransporterna förekommer både brister och brottslighet. Det uppger polisen som detaljgranskat 6 kommuner och 139 avfallstransporter.

Kontrollinsatsen som genomförts med flera myndigheter är en del av utvecklingsprojektet Vital, där man försöker hitta nya åtgärder mot avfallsbrottslighet.

I några av kommunerna visade sig fyra av fem transporter ha brister, som att transporttillstånd saknats eller sorteringskrav negligerats. Företag som sätter detta i system kan enligt polisen troligen tjäna stora pengar.

47 polisanmälningar

Stickproverna har lett till 47 polisanmälningar, 20 tillståndsförelägganden och 10 utfärdade miljösanktionsavgifter. De 6 kommunerna är Linköping, Södertälje, Helsingborg, Uppsala, Örebro och Stockholm.

Det är svårt att dra generella slutsatser av problematiken utifrån stickprover, men Henrik Forssblad, verksamhetsutvecklare för miljöbrott på Nationella operativa avdelningen, framhåller att avfallsbranschen är ett område som organiserad brottslighet allt mer intresserar sig för.

– Det är ett problemområde som växer, säger han.

Brottslighet inom avfallsnäringen i Sverige har i en tidigare EU-rapport från 2021 beräknats till att uppgå till mellan två och sex miljarder kronor, varav drygt en miljard kronor som rör miljöfarligt avfall.

Think Pink

Det kanske mest uppmärksammade svenska fallet rör bolaget Think Pink, där elva personer i dag står åtalade för miljöbrott. Fallet har hjälpt till att belysa problematiken i landet och att få fler att vilja satsa förebyggande, tror Henrik Forssblad.

– Det kostar flera miljoner att sanera de här områdena. Det blev en ögonöppnare på ett rätt brutalt sätt, säger han.

Det man framför allt satsar på nu är att öka samarbetet mellan myndigheterna, som polis, kommuner, länsstyrelser och Naturvårdsverket, för att bli bättre på att upptäcka brottsligheten.

Utöver stora kostnader för sanering kan brottsligheten leda till omfattande skador i naturen. Det gäller framför allt miljöbrott som inte upptäcks, exempelvis farligt avfall som grävs ned i marken.

– Skadorna kommer i många fall att upptäckas av kommande generationer. Mörkertalet är en orosfaktor, säger Henrik Forssblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!