Polischefen: Barn tar på sig våld "som extrajobb"

Polisen ser hur barn så unga som 12 tar på sig uppdrag i den pågående våldsvågen.
–Hänsyn till andra människors liv är något som helt slutat existera i de här kretsarna, säger rikspolischef Petra Lundh om nätverken.

Rikspolischef Petra Lundh, under en pressträff med anledning av det ökade antalet sprängdåd runt om i landet. Pressträffen hålls i anslutning till det extrainsatta mötet i rådet mot organiserad brottslighet.

Rikspolischef Petra Lundh, under en pressträff med anledning av det ökade antalet sprängdåd runt om i landet. Pressträffen hålls i anslutning till det extrainsatta mötet i rådet mot organiserad brottslighet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Brott2025-01-30 12:17

Skjutvapenvåldet har minskat, men sprängningarna i Sverige når en aldrig tidigare skådad nivå. Bara under januari månad har över 30 bombdåd utförts.

Ett 100-tal extrapoliser har kallats in till Stockholm, där merparten av sprängningarna genomförts.

– Vi har hela tiden varit medvetna om att det kommer att ta lång tid att vända utvecklingen och att nya våldsvågor sannolikt kommer inträffa. Det vi nu kan konstatera är att vi befinner oss i en ny sådan här våg, säger rikspolischef Petra Lundh efter ett extrainsatt möte med rådet mot organiserad brottslighet.

Utpressning

Polisen kopplar ökningen av bombdåden till utpressningar mot företagare och privatpersoner, där man kräver personer på pengar under hot om sprängningar eller skjutningar.

Hon menar samtidigt att polisen stoppar många dåd innan de genomförs, och säger att polisen "i närtid" beslagtagit över 70 kilo dynamit och annan utrustning som behövs för att tillverka bomber.

Ett 50-tal personer har gripits efter våldsdåden.

– Det är många unga personer. Det är naturligtvis blandat, också äldre. Men vi ser ju en trend att det kryper ner i åldrarna. Många är mellan 15 och 18, men det är också många barn under 15 år som nu är utförare av de här brotten.

Lundh berättar att man försöker stänga ned olika chattforum där man vet att våldsuppdrag läggs ut till barn och unga.

– I dag ser vi 12-, 13- och 14-åringar som utför fasansfulla våldsuppdrag som om det vore extrajobb. Uppdragen förmedlas helt öppet på digitala marknadsplatser.

HVB-hem

Vad är det för barn som tar på sig de här uppdragen?

– Det är blandat, men många är sköra barn, ofta placerade på HVB- eller familjehem som svarar på de här uppdragen. Ofta åker de över hela Sverige och utför ett uppdrag på en bestämd adress.

Vad är det som motiverar dem?

– Naturligtvis är det pengar men säkert också makt, att det uppfattas som coolt eller annat, skulle jag tro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!