Häktningsförhandlingen i Södertörns tingsrätt hölls under stort hemlighetsmakeri. Advokat och tingsrätt fick först veta vem det gällde strax innan förhandlingen började. Falk var inte på plats. Dock dröjde det inte länge förrän han kunde gripas i Spanien.
Hemlighetsmakeriet var viktigt för en samordnad aktion inför ett gripande i Spanien.
– Det måste gå kort tid mellan häktningsförhandlingen och gripandet, därför hade jag kontaktat spanska myndigheterna innan häktningsförhandlingen, säger åklagare Anna Stråth till TT.
Arresteringsorder
– Efter att tingsrätten häktade honom i sin utevaro utfärdade jag en europeisk arresteringsorder till Spanien. I den begärde jag att Spanien ska gripa honom och överlämna honom till Sverige för lagföring. När jag gjorde det grep de honom, säger Anna Stråth.
Nu ska spanska myndigheter pröva om de kan bifalla åklagarens begäran.
– Huvudregeln är att om ett land skickar en arresteringsorder till ett annat land så verkställer det andra landet arresteringsordern. Men det kan finnas omständigheter när de inte kan göra det. Det får Spanien pröva nu, säger hon.
Grov mordbrand och utpressning
Jonas Falk misstänks för grov mordbrand och försök till grov utpressning i en utpressningshärva kring Joachim Kuylenstierna, enligt häktningsframställan.
Enligt åklagare Anna Stråth fanns det risk för att Falk "undandrar sig straff" och "försvårar sakens utredning" samt "fortsätter sin brottsliga verksamhet", skriver Expressen.
Tingsrätten beslutade att Falk ska häktas i utpressnings-delen och att han är misstänkt för medhjälp till grov mordbrand.
Jonas Falk pekades ut som huvudman i "Playa", en av Sveriges största narkotikahärvor, men frikändes för tio år sedan.