Den 1 juli 2026, om drygt ett och ett halvt år, ska de första unga brottslingarna mellan 15 och 17 år kunna tas emot och avtjäna fängelsestraff hos Kriminalvården. Enligt uppdraget som regeringen gav till myndigheten hösten 2023 ska fängelse ersätta de avdelningar på särskilda ungdomshem som Statens institutionsstyrelse (Sis) ansvarar för i dag.
För den redan överbelagda Kriminalvården är det bråttom att dels skaka fram de fysiska platser som behövs för barn och unga och dessutom anpassa verksamheten till det faktum att de fortfarande är barn och som sådana har rättigheter som är inskrivna i svensk lag.
Allvarliga brott
Håkan Zandén, som är den inom Kriminalvården som är ansvarig för förberedelserna, säger att myndigheten i och för sig är van att jobba med barnfrågor – men från en annan synvinkel.
– Jag tycker också att vi är bra på att göra barnrättsprövningar och vi är duktiga på att tänka barn till våra klienter. Men nu måste vi också bli bra på att hantera barn som förövare, barn som har begått väldigt allvarliga brott och samtidigt är rättighetsbärare som barn.
Till den tänkta starten för barn- och ungdomsavdelningar sommaren 2026 kommer det inte hinnas bygga några nya anstalter. Platserna för de unga kommer i stället att finnas på speciella avdelningar på befintliga anstalter för vuxna brottslingar. Kriminalvården räknar inledningsvis med att barn- och ungdomsavdelningar kommer att finnas på minst två anstalter för pojkar i de högsta säkerhetsklasserna och en anstalt för flickor.
Små avdelningar
– Kortsiktigt försöker vi hitta befintliga anstalter runt om i Sverige i säkerhetsklass 1 och 2, eftersom det är så allvarlig brottslighet vi pratar om. Vi planerar för att det ska vara små avdelningar med hög personaltäthet – annars så blir det stökigt helt enkelt, säger Håkan Zandén.
De ungas vardag i fängelset kommer att skilja sig från de vuxnas. Framför allt handlar det om skolgången där en del av de intagna kommer att vara så unga att de omfattas av skolplikten.
– Vi kommer att erbjuda behandlingar både utifrån kriminalitet och missbruk. Tanken är ju att verkligen satsa på att bryta ett kriminellt beteende här så att vi inte får tillbaka de här unga som vuxna, säger Zandén.