Pojken var bara 16 år när han sköt ihjäl en man på öppen gata i Hagalund i Solna ifjol. Nu väntar honom ett fängelsestraff på nästan tio år, efter en dom i Svea hovrätt i fredags.
Flera liknande domar har fallit det senaste året (se faktaruta) – och nyligen yrkade också åklagare att den pojke som 16 år gammal misstänks ha brutalt mördat tre personer i Västberga och Tullinge döms till tolv års fängelse. Dom faller om en knapp vecka.
Samtidigt har uppfattningen bland många yngre gärningsmän varit att straffet om man åker fast max blir fyra års sluten ungdomsvård. Polisen har beskrivit hur gängens barnsoldater varit villiga att "brösta en fyra för att bli en hundragubbe".
Fängelsestraffen som nu delas ut sker utan att några av de lagändringar regeringen planerar kommit på plats.
Kontraktsmord
Tobias Kudrén, kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten, ser flera möjliga förklaringar.
– Mycket talar för att fler ungdomar begår grövre brott men också att brotten har klarats upp i större omfattning. Det innebär att fler unga döms för de allvarligaste brotten, säger han.
Därtill skärptes straffet för mord för fyra år sedan, så att fler numera döms till livstids fängelse. Även 18-åringar sedan straffrabatten slopades för dem. Det har öppnat för att döma även yngre gärningsmän till fängelsestraff.
– Principen är att inte döma minderåriga till fängelse. Men det beror på hur högt straffvärdet är. Om en vuxen hade dömts till de allra längsta fängelsestraffen kan möjligheten finnas, säger Tobias Kudrén.
Ett kontraktsmord i gängmiljö har typiskt sett högre straffvärde än till exempel ett impulsartat knivmord på en fest, säger han.
Åklagare inspireras
Bedöms straffvärdet till livstid innebär det normalt sett sju-åtta års fängelse för en 17-åring, efter den så kallade ungdomsrabatten.
Det kan bli ännu högre om det rör sig om flera grova brott. Som i fallet med 16-åringen i Hagalund, som förutom mordet även dömdes för två mordförsök vid ett annat tillfälle.
Tobias Kudrén tror också att åklagare inspireras av varandra.
– Det finns ingen nationell styrning men vi åklagare läser ju domar och ser hur det går för andra. Har man ett liknande fall kan man vilja få det prövat.
Det kan nu bli aktuellt att gå till Högsta domstolen för att få en rättspraxis kring yngre som begår grova gängmord.
– Domstolarna dömer lite olika. Det är inte omöjligt att vi vill att HD ska pröva en sån här fråga ganska snart. Det är ändå ganska många fall med minderåriga som ska prövas framöver.