Andelen grova brott som klaras upp ökar inte

Andelen grova brott som klaras upp ökar inte, trots stora anslagshöjningar och personalförstärkningar inom polisen. En förklaring är att antalet grova brott ökat kraftigt.
–Det har varit en väldigt ansträngd situation, säger Brå-utredaren Kristin Franke Björkman.

Andelen grova brott som klaras upp har inte ökat de senaste åren, enligt en Brå-utvärdering. Bild från polisinsats efter en skjutning på Hisingen i Göteborg i oktober.

Andelen grova brott som klaras upp har inte ökat de senaste åren, enligt en Brå-utvärdering. Bild från polisinsats efter en skjutning på Hisingen i Göteborg i oktober.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2024-10-17 08:26

Anslagen till polisen har höjts med 80 procent sedan 2017 och antalet anställda i utredningsgrupper för grova brott har ökat med drygt 30 procent mellan 2018 och 2023.

Ändå ligger uppklaringen kvar på 19 procent hela perioden, visar en utvärdering från Brottsförebyggande rådet (Brå). Under samma period har inflödet av grova brott ökat med nära 30 procent, vilket är en förklaring till att effektiviteten inte ökar enligt Brå.

Ökningen har även inneburit större belastning på lokalpolisområdena, som under den studerade perioden fått hantera allt fler grova brottsutredningar. Det kan påverka möjligheterna att utreda mängdbrott negativt. Brås analyser visar att områden med mycket grova brott generellt har lägre uppklaring av sådana brott.

Stockholm sticker ut

Utvecklingen är särskilt tydligt i Stockholm, där antalet grova brott på lokalpolisområdena ökat med nära 300 procent under perioden. Det hör troligen samman med att Stockholm ligger långt efter de andra regionerna i personaltillväxt.

– Man har inte lyckats växa lika mycket där inom de grova brottsgrupperna som man har gjort i resten av landet, säger Kristin Franke Björkman, projektledare för Brå-studien.

Utvärderingen visar däremot att uppklaringen av grova brott kopplade till organiserad brottslighet, som sprängningar och skjutningar, ökat något – från 27 till 30 procent.

– Det är en väldigt tydlig prioritering av de här brotten och man styr mycket resurser dit, säger Franke Björkman.

Prioriteringen har delvis skett på bekostnad av andra brott, då man ofta lånar in personal för att få hjälp med utredningarna.

– Man har en jättepressad situation och det ska man nog ha förståelse för, att man behöver prioritera tufft, men på sikt måste det ändå vara en ambition att man ska klara hela sitt utredningsuppdrag, säger Kristin Franke Björkman.

Brott i relation

Brå har även undersökt resultaten för utredningar av brott i nära relation, våldtäkt och brott mot barn. Antalet anställda som utreder de brotten har ökat med 70 procent, samtidigt som antalet ärenden legat kvar på samma nivå.

Ändå har uppklaringen bara stigit från 12 till 14 procent.

– Vissa regioner ligger betydligt bättre till. Vår slutsats är att dit upp ska man kunna nå inom hela myndigheten när man tillför så mycket resurser.

Fakta: Åtgärder för polisen

Brå lämnar flera rekommendationer till polisen, bland annat:

+ Vidta särskilda och långsiktiga åtgärder för att komma tillrätta med underbemanningen inom grova brott i polisregion Stockholm

+ Följ upp och analysera konsekvenserna av de stora resursförflyttningar som görs inom myndigheten för att hantera den organiserade brottsligheten

+ Säkerställ stabila ledningsstrukturer, aktiv arbetsledning och spridning och implementering av effektiva arbetsmetoder i utredningsgrupper för brott i nära relation

+ Uppvärdera utredarrollen exempelvis med fler karriär- och utvecklingsmöjligheter och specialiserade utbildningar

+ Utveckla processen för insamling och spridning av goda exempel och metoder inom utredningsverksamheten

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!