Hög brandrisk: "Var försiktig med majbrasan"

Det råder stor risk för gräsbrand i delar av Sverige – samtidigt som många snart tänder årets majbrasor.
–Det är en risk att tända en eld just nu, säger Mattias Wejshag på räddningstjänsten Skaraborg.

Det rådet hög brandrisk i stora delar av landet så det gäller att vara försiktig om man ska tända en valborgseld. Arkivbild.

Det rådet hög brandrisk i stora delar av landet så det gäller att vara försiktig om man ska tända en valborgseld. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Bränder2024-04-30 14:53

SMHI varnar för att risken för gräsbrand är stor eller mycket stor i stora delar av Svealand, norra Götaland och södra Norrland, och att elden lätt kan spridas i torrt fjolårsgräs.

Man bör tänka till en extra gång innan man tänder årets majbrasa, säger Mattias Wejshag, vakthavande befäl vid räddningstjänsten Skaraborg.

– Det torra gräset gör att en eventuell spridning kan ske fort. Man behöver vara medveten om att det utgör en risk att tända en valborgseld nu, säger han.

Håller man hårt i traditionerna och prompt vill välkomna våren med en brasa gäller det att noga förbereda sig, se till att man har släckningsberedskap – och att under inga omständigheter lämna elden obevakad.

– Man ska också tända på lämplig plats, inte för nära byggnader eller på en plats där man har mycket gammalt gräs, säger Mattias Wejshag och tillägger:

– Blåser det kraftigt ska man tänka sig för innan man tänder överhuvudtaget.

Fakta: Så eldar du säkert

Sedan den 1 januari 2024 finns nya bestämmelser som innebär att man inte får elda trädgårdsavfall, och man bör därför kontrollera med sin kommun om vad som är tillåtet.

Du måste ansöka om tillstånd hos polisen för att anordna en valborgseld om tillställningen är offentlig eller sker på allmän plats.

I de fall då det är tillåtet att elda ska man alltid kontrollera brandrisken innan man eldar, till exempel hos SMHI eller i appen "Brandrisk ute".

Tänker man elda direkt på marken bör man göra det på en öppen plats där det inte finns spridningsrisk. Vattna ordentligt runt eldningsplatsen före och under eldningen. Håll ett ordentligt avstånd till byggnader.

Ha alltid tillgång till vatten, till exempel en trädgårdsslang eller ett par fyllda hinkar, för att kunna släcka.

När man har eldat färdigt måste man försäkra sig om att elden är ordentligt släckt. Kratta ut glöden och dränk den med vatten.

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!