Dumpade kläder oroar: "Helt galet vissa dagar"

Avlagda textilier väller in till Röda Korsets butik i Malmö. I grunden är det positivt, tycker butiksföreståndaren. Men samtidigt finns en oro för att en större andel osäljbart textilskräp ska smyga sig in, sedan det vid nyår blivit otillåtet att slänga textil i restavfallet.

Else Österberg, föreståndare i Röda Korsets butik på Norra Parkgatan i Malmö, sorterar textilier och kläder som lämnats in för återbruk.

Else Österberg, föreståndare i Röda Korsets butik på Norra Parkgatan i Malmö, sorterar textilier och kläder som lämnats in för återbruk.

Foto: Johan Nilsson/TT

Återvinning2025-01-17 06:22

– Sedan mitten av december har det varit helt galet vissa dagar. Normalt innan var att vi under dagen kunde hantera det vi fick in. Nu hinner vi inte hantera det, utan det växer, vårt lilla klädberg, säger butiksföreståndare Else Österberg.

Laxåbygdens Röda Korset-krets skriver på sin Facebooksida att säckar allt oftare placeras utanför butiken när den är stängd. Innehållet i dem är ofta så dåligt att det måste kastas – och kostnaden för att transportera bort avfallet landar på den ideella organisationen.

– Det har ökat lavinartat. Ökar det här ytterligare kommer vi kanske inte kunna ta emot kläder mer, säger verksamhetschef Tolle Furegård till P4 Örebro.

Han hoppas att kommunen ska ställa ut containrar så att folk lättare kan bli av med det som är textilavfall. Men fyra av tio kommuner kommer bara att ta emot textilavfall på sina större återvinningsstationer, enligt en sammanställning som SVT gjort.

Lägre kvalitet

Totalt driver svenska Röda Korset-kretsar 260 butiker. Än så länge är det för tidigt att summera hur lagändringen vid årsskiftet har påverkat. Men enhetschef Magnus Lundén, som har ansvar för second hand-verksamheten, får signaler om att det på vissa håll kommer in större volymer – men med lägre kvalitet än normalt.

– Vi som organisation är inte rustade för att vara avfallshanterare och får inte ens vara det heller, det är ett kommunalt ansvar, säger han.

Den största oron är att lagändringen i vissa kommuner kommer att leda till att en mindre mängd säljbar second hand-textil doneras.

– Med tanke på att det kommer att dyka upp nya insamlingspunkter för textilier är det klart att vi ser en risk för att man lägger allting i samma behållare, så att det som går att återbruka blir ett avfall.

Kan missförstås

Det finns risk för att lagändringen kan ha missförståtts, befarar Karolina Skog vid Sveriges stadsmissioner.

– Nu när kommuner går ut och säger: "Vi tar all din textil", så är vi helt enkelt oroliga för att folk missförstår det och tror att de ska lägga sitt hela och rena där också.

Oron delas av flera organisationer, enligt branschorganisationen Giva Sverige som företräder cirka 200 ideella organisationer.

– Det vi vill understryka är att det fortfarande är tillåtet att donera det som är helt och rent till ideella organisationer, säger Agnes Wevel vid Giva Sverige.

Fakta: Mycket kan återanvändas

I Sverige köper vi cirka 13–14 kilo nyproducerade kläder och hemtextilier per person och år. Samtidigt slängs cirka 7–9 kilo textilavfall per person varje år i restavfallet eller på tippen och går till förbränning. Om textilavfallet sorteras separat kan 65–75 procent återanvändas.

Den nya lag som trädde i kraft vid årsskiftet innebär att både privatpersoner och verksamheter måste sortera ut textilavfall och förvara det skilt från annat avfall. Kommunerna ansvarar för att ta emot det, men hur de ska organisera sin insamling avgör de själva.

Fyra av tio kommuner kommer bara att ta emot textilavfall på sina återvinningscentraler, enligt en kartläggning som SVT gjort. I ett 100-tal kommuner kommer ideella organisationer att hjälpa till att ta emot textilavfall.

Källor: Naturvårdsverket och SVT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!