Vi träffar Felicia Björklund, inredare och stylist, i det nybyggda huset som hon flyttade till med sin man för drygt två år sedan. År 2010 blev de samboende för första gången. Det kan vara knepigt att besluta vad man ska ta med sig när man blir flyttar ihop, men i Felicias fall gick det ganska smärtfritt. Att inreda är hennes jobb och hennes man tycker hon gör det bra, förklarar hon. Maken Kristoffer dyker upp under intervjun.
– Vet ni vad som är hemligheten? Att hon får bestämma, skojar han.
Felicia påpekar att hon försöker göra honom mer delaktig, men att han inte är så intresserad. När två personer med olika tycke och smak vill styra kan det däremot bli problematiskt. Men Felicia förklarar att det finns mycket man kan göra för att komma överens. Till att börja med bör man hitta en gemensam stil. Enklaste sättet är att göra en moodboard tillsammans. Man letar helt enkelt upp bilder i tidningar, annonser och på nätet med möbler och färger som man tycker om och skapar ett kollage. Det behöver inte vara sådant som man ska införskaffa utan handlar mer om känslan man vill uppnå. För att hitta den röda tråden tipsar Felicia Björklund om att utgå från den nya bostaden.
– Alla boenden har någon grundkänsla från början. Man kanske inte ska inreda med sekelskiftesmöbler i en 1950-tals lägenhet.
Först när man hittat stilen är det dags att välja vilka möbler som får följa med till den nya bostaden, genom att kolla om de passar in. Det är också viktigt att vara ärlig mot sig själv och svara på frågan om det älskade köksbordet verkligen fyller sin funktion när man blir två eller fler. Kanske behövs ett större.
– När vi flyttade ihop hade vi många möbler som vi tyckte jättemycket om men som inte passade i det här huset, stil- eller platsmässigt, säger Felicia Björklund.
Är affektionsvärdet högt kan det ändå vara svårt att göra sig av med en del. Det finns dock lösningar för att få möblerna att passa in. Till exempel kan man måla eller klä om för att få ett nytt utseende. Två helt olika soffor kan också skapa en dynamik genom att de placeras mitt emot varandra. En sittgrupp behöver inte vara homogen.
– Två monokroma soffor kan bli lite tråkigt. Det behöver inte heller vara likadana stolar runt hela matbordet. Det finns massa fantastiska exempel på när man blandar köksstolar i olika modeller och får ett väldigt härligt resultat. Det behöver inte alls bli ett ”Pippi Långstrump-hus”.
När inredningsstilar förs ihop skapas ett personligt hem. Men har man helt skilda åsikter kan det ändå vara svårt. I så fall kan man vända sig till ett proffs för att få hjälp.
– Det behöver inte bli speciellt dyrt. Man kan ta hjälp med mindre saker och få tips på vägen eller en inspirationsboost.
Felicia berättar att hon blev anlitad av ett par där den ena ville inreda stramt skandinaviskt och den andra propsade på marint tema. Lösningen blev ett minimalistiskt hem med mycket blått. Färg är utmärkt för att hitta något gemensamt. Med en neutral bas är det lättare att blanda olika möbler utan att det blir rörigt. Man kan också ta ut svängarna med accentfärger och textilier.
– Det är lättare att komma överens om gula kuddar än en gul soffa, säger Felicia.
En annan lösning kan vara att fokusera på var sin del av bostaden. Den som sitter mycket framför tv:n kan till exempel få bestämma över soffgruppen medan den som lagar mera mat kan få inreda köket. Man får se till behoven för varje person, även när det gäller inköp.
– Om någon tycker det är jätteviktigt att sova i en jätteskön säng för att man har ont i ryggen kanske man ska få lägga lite mer pengar på det.
Kan man ändå inte komma överens finns det regler att ta till, som att båda får ställa in ett visst antal saker. Man kan också bestämma om några veton, att man får säga absolut nej till en del. Felicia tycker dock att det är en sista utväg. Det bästa är att kompromissa.
– Det går att mötas på massa olika sätt, säger hon.
Finns det något man tycker om som verkligen inte passar, eller ens parter inte gillar, kan man stoppa undan det någonstans. Kanske kan det få sin plats i framtiden.
Vad gör man med gamla souvenirer och minnessaker?
– Man kan se om man får in dem på ett fint sätt i ett stilleben med andra prydnadsföremål. Man får också vara ärlig mot sig själv, fundera på om de passar in i det nya hemmet och i så fall prova att flytta runt saker. Till slut hittar man kanske en plats där båda uppskattar dem.
En tavelvägg är också utmärkt. Där kan man lyfta fram något personligt och det är snyggt att blanda olika stilar och bilder, till exempel gamla ramar med modern konst. Felicia Björklund tipsar om att komplettera med något nytt och gemensamt. Själv har hon tillsammans med maken Kristoffer köpt kartor över Gotland och Södermalm, platserna där de föddes.
– Det är viktigt att båda ser det som ett gemensamt boende, att båda får känna att det blir ens eget.
Om en person flyttar in hos någon annan är det därför bra att byta ut en del av inredningen, eller göra förändringar. Till exempel kan man måla om och fokusera på detaljer. Att skaffa nya skåpluckor eller byta ut knoppar till handtag ger ett nytt utseende. Det kan också bidra till intrycket av ett enhetligt hem, även om man utgår från två olika bohag. Felicia tycker man ska försöka fokusera på helhetsintrycket, snarare än specifika möbler.
– Jag kan tycka jättemycket är fint, som jag ändå väljer att inte köpa för att det är inte vår stil här hemma.
Oavsett hur man går tillväga när man inreder ett gemensamt hem är det en sak som är viktigt att komma ihåg:
– Det här ska vara något kul, försök att inte göra det till en massa tuffa beslut, säger Felicia Björklund. (TT)